4 redenen om water met citroen te drinken

Gepubliceerd op donderdag 17 mei 2018Sinds ik voor een grote diëtistenorganisatie werk en veel meer facts over voeding krijg, ben ik gestopt met het drinken van Crystal Clear. Hier zit namelijk een zoetstof in waardoor je 'sugarcravings' groot worden. Dat moeten we niet hebben! Daarom drink ik sinds kort water en gooi hier allemaal soorten fruit doorheen.

Munt met citroen, limoen, aardbeien en andere soorten fruit welteverstaan. Mijn favoriete combinatie is dan toch wel echt water met citroen (en af en toe munt). Wist je dat dit ook erg goed voor je is? Ik zet de voordelen op een rijtje.First of all: 

- Citroensap zit vol met kalium en vitamine C. Dit heeft een positieve werking op je weerstand. Vitamine C versterkt namelijk je immuunsysteem. De kalium bevordert daarentegen de werking van je hersenen en zenuwsysteem. Ook houdt dit je bloeddruk op peil. 

- Het helpt je spijsvertering op gang te komen. Hoe? Citroenen zitten vol met vitaminen en mineralen. Deze maken je lichaam van binnenuit schoon en dus kunnen je darmen beter hun werk doen. Ook fijn: je hebt minder kans op een 'dikke' buik. Je buik slankt af.

- Er zitten zogenoemde pectinevezels in citroenen. Deze kunnen je hongergevoel tegengaan. Water helpt ook, dus de combinatie water met citroen is in dit geval een goeie. 

- Vitamine C is goed voor je huid en lichaam! Het helpt tegen puistjes, je krijgt van binnenuit een mooie(re) huid. Altijd mooi meegenomen, toch? Mede daarom worden er wel eens citroenextracten verwerkt in producten voor de huid.

Ik plak er nog een extra reden aan vast, maar omdat dit een persoonlijke reden is valt deze niet onder de 4: het is gewoon heel erg lekker en gezond! Weinig calorieën en goed voor je. Ook werkt deze combinatie goed tegen verkoudheid. Zal vast iets te maken hebben met dat het goed is voor je weerstand? Ik ben geen gezondheidsguru en weet dit niet specifiek, maar toch.


Ik drink in de ochtend altijd een glaasje en vul gedurende de dag water bij. Ik laat het ook wel eens in de koelkast staan in een kan. En als ik het meeneem in een beker, dan vul ik water bij en schud de fles geregeld een paar keer.

Voor 5 stuks citroenen (Hallo Jumbo) betaal ik €1.25. Vele malen goedkoper dan pakken drinken! Per dag gaat er 1 citroen doorheen. 's ochtends begin ik met de helft van de schijfjes van 1 citroen, halverwege de middag gooi ik de overige schijfjes van de citroen er bij. En van dit weet je zeker dat er geen conserveermiddelen aan toegevoegd zijn of suikers, behalve de natuurlijke fruitsuikers.

Ze zeggen: aan elk voordeel kleeft ongetwijfeld een nadeel. Dat klopt. Het nadeel van dit is wel dat citroensap je tandglazuur kan aantasten. Daarom wordt het aangeraden om het via een rietje te drinken!

Drink jij dit al?