Auschwitz I en Auschwitz II (Birkenau)

Gepubliceerd op zaterdag 7 april 2018Ik vind dat ieder in zijn of haar leven eens een bezoek moet hebben gebracht aan het concentratiekamp en vernietigingskamp Auschwitz en Auschwitz II, Birkenau.

Hoe onwerkelijk het voelt om een gaskamer in te lopen. Dat de muur beschadigd is omdat men zo hard met nagels op de muur heeft lopen krassen in hoop eruit te kunnen komen terwijl de gifkorrels de ruimte vulden. Rode vlekken zitten nog op de muren. Wetende dat er ontelbaar veel lichamen op de grond hebben gelegen, onschuldige mensen bliezen hun laatste adem uit in die kamer. Die kamer waar de muren op je afkomen. Nadenk dat ik hier in sta en daar de uitgang is die mij weer naar buiten brengt. Dat anderen de uitgang nooit hebben gezien en daar doorheen konden. Maar wanneer je buiten staat het toch keihard de realiteit is, al is het al ontzettend lang geleden. Dat is onwerkelijk, maar het is wel hoe het is.

Zoals de dame van de tour zegt: ''je kunt geschiedenis niet veranderen, maar je kunt er wel anders naar kijken en er voor zorgen dat zoiets nooit gebeurd. Wees aardig voor de ander.'' Maar dat is voor mensen vandaag de dag nog erg lastig.

Ja, en er zijn nog steeds oorlogen. Om geloof. Nog steeds. Zo hoorde ik laatst nog van iemand: ''waarom ben jij naar Auschwitz gegaan, dat vind ik best hypocriet. Dagelijks vliegen er nog bommen om de oren van onschuldige burgers in bijvoorbeeld Syriƫ. Het is dan wel een ver van je bed show, maar het is nog steeds aan de orde.'' Wegkijken doe ik heus niet, maar ik vind het juist hypocriet om te zeggen dat Auschwitz niks voorstelt omdat ''er nog steeds oorlog is''. Het maakt het niet minder erg.

Maar goed, wilde jullie bovenstaande video graag laten zien.

Spread the love en gebruik je pen/toetsenbord als wapen. Of beter gezegd: wees gewoon lief voor elkaar. Als je iemand niet zo aardig vindt, kijk dan de andere kant op en focus je op jezelf. Geloof me, daar word je een beter mens van.