Zelf hummus maken

Gepubliceerd op vrijdag 30 maart 2018Sorry voor de hoeveelheid aan vegan/plantaardige recepten, maar ik deel graag toffe dingen en ik vind eten nou eenmaal leuk. Ik vond via Instagram (via Groenzonderpoen) een recept om zelf hummus te maken. Nu kreeg ik op een veganforum commentaar dat het geen hummus is aangezien ik geen tahin? heb gebruikt, maar desalniettemin plaats ik toch het recept hier omdat ik het zelf lekker vind. En daar gaat het om.

Benodigdheden voor de zelfgemaakte hummus: 
- Zonnebloemolie (4 eetlepels)
- 250 gram kikkererwten uit blik (bijvoorbeeld van de Jumbo)
- 2 knoflookteentjes Peper (naar smaak, zelf gebruik ik zwarte peper maar wit kan ook prima)
- Zout (naar smaak)
- Chilipoeder (naar smaak)
- Een (halve) citroen
- Een kom of iets waar je alles in doet, een eetlepel, een vork om alles mee te prakken of een sterke blender en uiteindelijk een bakje waar je je zelfgemaakte hummus in bewaard

Bereidingswijze voor de zelfgemaakte hummus: 
Natuurlijk heb ik weer eens geen kom. Heb al mijn kastjes overhoop gehaald (ha student) dus gebruik maar een ovenschaal. Beter iets dan niets, toch?
- Eerst doe ik 4 eetlepels zonnebloemolie in de kom
- Daarna snijd in een citroen door de helft en knijp deze uit
- De knoflookteentjes pers ik fijn met een knoflookpers. Je kunt eventueel ook zelf kleine stukjes knoflook maken en ze platdrukken met een mes, mocht je geen knoflookpers hebben
- Ik laat de kikkererwten uitlekken en doe ze daarna bij de andere ingrediënten in de kom.
- Dan prak ik met een vork alles fijn maar merk dat dit best moeilijk gaat. Mijn blender is niet sterk genoeg om alles te pureren, dus ik ga lekker verder met de vork tot alles een plat geheel is. Mocht je een staafmixer hebben, dan kan dit ook nog
- Wanneer alles fijngeprakt is, doe ik de peper, zout en chilipoeder er bij tot het een lekkere smaak heeftThat’s all, en nu heb je een heerlijke zelfgemaakte hummus! Leuk voor op een verjaardag of voor jezelf. Ik scoorde bij de Action de potjes waar ik de zelfgemaakte hummus in bewaar. De potjes zijn maar €0,99! Ideaal om te gaan hergebruiken of om deze zelfgemaakte hummus in te bewaren. Ik heb zelf de tekst ‘hummus’ uitgeprint en op het potje geplakt.

Of je nou een beurs van siepelleer (zeggen we op z’n Fries) hebt of je wil gewoon een lekkere, verse zelfgemaakte hummus: try it out! Ik ben benieuwd of je het wat vindt, want de ingrediënten van deze zelfgemaakte hummus zijn niet heel duur.

Dit recept is dus afkomstig via Instagram (Groenzonderpoen) en heb ik geplaatst op Diëtist Balanza, waarvoor ik werk.