Recept: veganistische cranberrykoekjes

Gepubliceerd op zondag 4 februari 2018



De schappen in de supermarkt liggen vol met lekkere koekjes. Of ze allemaal gezond zijn betwijfel ik. Daarnaast: zelf koekjes maken is ook leuk. Je kunt eindeloos variëren met ingrediënten en je bent er zeker van dat er geen conserveermiddelen aan toegevoegd worden. In dit artikel deel ik een recept van heerlijke veganistische cranberrykoekjes, ook in een video!

Deze koekjes zijn veganistisch. Wanneer je iets veganistisch maakt, dan maak je geen gebruik van producten met een dierlijke oorsprong/afkomst. Ook wordt er geen ei of melk gebruikt. Ideaal voor mensen die een lactose- of koemelkallergie hebben.

Dit soort koekjes koop je ook gewoon bij de gezondheidswinkeltjes (dan zit er vaak nog chocola bij, dan heb je chocolate chip koekjes met cranberry's), maar dan betaal je voor een pak met een paar koekjes zo een paar euro. Daarnaast vind ik het leuk om zelf koekjes te bakken, ook leuk om te doen met eventuele (oppas)kinderen.



Ingrediënten voor de veganistische cranberrykoekjes
  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 gram suiker
  • 75 milliliter zonnebloemolie
  • 75 milliliter water of sojamelk (ik kies voor sojamelk voor de iets zachtere smaak)
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 75 gram (gedroogde) cranberries (ik kies voor gedroogde cranberries)
  • Een weegschaal, maatbeker, kom om alles in te mengen, ovenschaal, bakpapier en eventueel poedersuiker zodat de koekjes niet vast blijven plakken aan het bakpapier

Bereidingswijze voor de veganistische cranberrykoekjes
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Tip: doe er wat poedersuiker op zodat je, nadat de koekjes klaar zijn, de koekjes makkelijker los te maken zijn.
  • Meng eerst de 'droge' ingrediënten zoals de bloem, bakpoeder, zout en suiker door elkaar heen.
  • Voeg dan de zonnebloemolie, water of de sojamelk en het vanille extract toe. Kneed dit geheel tot het deeg is.
  • Mocht het te nat zijn of 'plakkerig', voeg dan nog wat meer bloem toe tot het een kneedbaar geheel wordt.
  • Kneed tenslotte cranberry’s erdoor. De juiste verhouding kun je zelf bepalen, maar ik neem een balletje van ongeveer een eetlepel en druk deze dan plat.
  • Bak de koekjes in 15 minuten gaar, geef ze eventueel wat langer als ze nog bleek zijn.
Tip: gebruik niet teveel gedroogde cranberries. Er zit suiker in. Een beetje kan geen kwaad, en deze bevatten ook redelijk wat suiker, maar deze koekjes kunnen prima als tussendoortje bij de thee! Af en toe genieten mag.