Recept: simpele ‘tomaat basilicum spread’

Gepubliceerd op zondag 29 oktober 2017Vaak heb ik op zondagavonden geen zin meer om uitgebreid te koken. Naar de snackbar gaan of een pizza bestellen is niet echt vanzelfsprekend wanneer je op de gezonde tour bent. Vaak heb ik ook geen eens zin in vet eten, maar maakt een broodje hagelslag mij ook niet enthousiast. In het dorp waar ik woon wordt er niks via Thuisbezorgd.nl bezorgd. En ik ben ook nog eens vega! Toch heb ik iets heerlijks gevonden. Iedereen kan het eten, behalve als je geen tomaat lust.

De een heeft standaard rijst in huis, en de ander altijd pizza’s. Een goede oven inbegrepen. Maar ik heb met mijn studentikoze tafelmodel koelkast geen ruimte om pizza’s in te vriezen. En met mijn oventje van welgeteld 20 centimeter doorsnee krijg je zo’n pizza niet eens warm, laat staan die mini's. Maar goed. Ik heb daarentegen standaard tomaten in huis, een basilicumplant, knoflook en crackers. Nu denk je vast: oké, en nu? Ik zorg er voor dat ik met die ingrediënten een heerlijke ‘tomaat basilicum spread’ voor op mijn crackers heb. Een spread van tomaten met basilicum en een beetje knoflook.
Benodigdheden voor 4 crackers
- 2 grote Tomaten. Géén romatomaten of cherrytomaten
- Basilicumplant of basilicumblaadjes
- Een teentje kloflook
- Crackers, ik heb de goedkope van Jumbo eigen merk, de luchtige crackers naturel
- Een kommetje om het mengsel in te bewaren
- Een scherp mes, snijplank en als je het hebt een knoflookpers

Bereidingswijze voor de tomaat basilicum spread
- Eerst was je de twee tomaten. Deze ga je opensnijden, en je haalt al het binnenste (de pitjes, het vruchtvlees en het water) eruit. Nu heb je alleen de buitenkant. Dat snijd je in kleine stukjes en doe je in het kommetje
- Je wast de basilicum en snijdt deze ook tot kleine stukjes. Dit doe je in het kommetje bij de tomaten
- Je maakt een teentje knoflook helemaal fijn met een knoflookpers of gewoon met een scherp mes.  Dit voeg je ook toe aan het mengsel.
- Roer het door elkaar heen en zet het voor ongeveer 30 minuten in de koelkast


Ik laat het vaak 30 minuten in de koelkast staan. Ze noemen dat marineren. Maar ik noem het ‘lekker koud laten worden’. Na 30 minuten is het koud genoeg en kun je je cracker ermee besmeren. Ik heb er geen boter op. Nu heb je een heerlijke ‘tomaat basilicum spread’. De knoflook brengt iets meer smaak aan het geheel toe. Vier crackers lijkt veel, maar geloof me, het is heerlijk! Daarnaast vult het ook nog eens, maar je krijgt wel goede stoffen binnen. Want tomaten zijn gezond. Win-win!