''Past deze foto wel in mijn feed?''

Gepubliceerd op vrijdag 13 oktober 2017

Dat we tegenwoordig zoveel tijd spenderen aan het creëren van een 'perfecte feed' op Instagram blijkt wel weer. Een feed is kort gezegd: een overzicht van al jouw foto's zodat men in één oogopslag kan zien wat jij aan foto's hebt. Veel Instagrammers (jongens én meisjes) legen de feed regelmatig omdat zogenaamde foto's er niet in passen. Over and over again, een neverending story.

De een leegt een feed omdat ie' vindt dat de foto's qua stijl er niet meer bijpassen, zichzelf anders willen voordoen en de ander daarentegen omdat ze een nieuwe stijl qua fotobewerken hebben en dan vinden dat de oude foto's niet in dezelfde stijl zijn. Want alles moet en zal in dezelfde stijl, daar draait het tegenwoordig om in een feed. Volgens velen dan.

Afgelopen week zat ik in de trein en ik was mijn oordopjes vergeten. Aan de ene kant goed, omdat ik zo weer inspiratie krijg om over iets te schrijven. Twee meiden zitten schuin tegenover elkaar omdat de trein best vol zit. Het meisje met het rode bontjasje vraagt aan haar vriendin of de 'outfit of the day foto' leuk is. Maar wélke is leuker? Ze laat twee foto's zien en ik kijk met een schuin oog mee, omdat ik erg nieuwsgierig ben naar deze zogenaamde outfit of the day. Op de ene foto keek ze naar de camera, op de andere foto keek ze daarentegen naar de grond. De 'ik doe alsof ik niet door heb dat ik op de foto word gezet en kijk naar de grond' pose. Toen ik bijna in Leeuwarden was, 20 minuten later, had ze het geen moment over een ander onderwerp gehad dan over de foto. Ze vertelt dat ze nog andere vriendinnen heeft ge-appt. De ene vriendin vond de 'wegkijk' foto mooier, de ander daarentegen de foto waarin, zoals ze het zelf zegt, 'nonchalant' de camera inkijkt. En toen we in Leeuwarden waren? Toen wist ze het nog niet en had ze nóg geen foto op haar Instagram geplaatst. Met de telefoon in de handen liep ze de trein uit, nog steeds nadenkende over welke foto haar feed compleet zal maken. 20 minuten van haar tijd heeft ze gespendeerd aan het bedenken welke foto het best in haar feed past. No offense, maar dat is wel een beetje too much.

Een tijdje geleden las ik ook een post van een meisje met de vraag: ''zal ik mijn feed opnieuw beginnen, maar dan alle foto's voorzien van een kader'' en zelfs een met ''passen zelfportretten wel in mijn feed''. Why? Leef! Makkelijk gezegd, maar doe gewoon, plaats gewoon! Mensen volgen jou uiteindelijk om de foto's die jij maakt, ze gaan heus niet continu lopen geilen op hoe prachtig allemachtig jouw feed is. En er komt ook geen update van jouw o-zo-mooie feed voorbij, enkel een losse foto die jij plaatst.

Op internet zijn tig artikelen te vinden over het maken van dé perfecte feed. Met als vuistregel: bewerk in dezelfde stijl. Slaan we allemaal niet allemaal door met deze hype? Waarom moet alles zo perfect en mag iets niet afwijken? Er is geen etiquette voor het hebben van een Instagramaccount, maar toch. Geeft een 'feed' wel een realistisch beeld van hoe iets is? Tuurlijk deel je alleen de mooie momenten, maar moet er echt zoveel bij nagedacht worden? En waar maak je je druk om? - dat laatste was het commentaar van een volwassen man, die toen ik vertelde over een feed dit antwoordde. Nou, je hoort het. Ik wil niet uitrekenen wat sommige mensen eigenlijk kwijt zijn aan het bedenken van of een foto wel in de feed past. En welke foto van de meerdere. En een feed 'heropbouwen', noem maar op. Guys, leef!