Dromerige namen en grote wimpers: het werk van Wendy Buiter

Gepubliceerd op maandag 30 oktober 2017
Soms kom je van die kunstwerken tegen waardoor je meteen nieuwsgierig wordt. Door wie is dit gemaakt en heeft diegene meer van dit werk? Ik kwam het werk van Wendy Buiter (38) tegen. De Rotterdamse is een bekend gezicht op Instagram, evenals haar prachtige kunstwerken. Wie is deze vrouw, hoe komt zij aan haar inspiratie en wat maakt ze zoal? Ik vloog (treinde, oké...) vanuit Fryslân naar Rotterdam om Wendy te spreken.

Ik kom binnen in een groot appartement in hartje Rotterdam. Hier woont Wendy samen met haar twee kinderen, maar hier is ook haar werk te zien. Terwijl ze water voor mij inschenkt vertelt ze enthousiast dat ze, wanneer de kinderen op bed liggen of naar school zijn, alle meubels aan de kant schuift en op de grond haar ideeën uitwerkt. Want haar atelier is dichtbij: in haar eigen huis, woonkamer.

Aan materiaal geen gebrek: ze gebruikt potloden, waterverf, acrylverf en soms echt bladgoud. Haar werken zijn al met al uniek en ook maakt ze daarnaast nog portretten in opdracht. Zo maakte ze onlangs nog een trouwfoto na voor iemand. ''Het is wel lastig omdat ik wel mijn eigen stijl erin wil laten terugkomen, maar het lukt wel'' vertelt Wendy enthousiast.Affiniteit met mode
Voordat Wendy ging schilderen was ze stewardess. Ze wilde iets voor haarzelf doen. Eerst een deed ze iets met nagels, toen iets met visagie en vervolgens had ze een uitzendbureau en academy in de beauty/cosmeticabranche: beautypartner. Dit heeft ze na 10 jaar verkocht, het bestaat nog steeds.  ''Ik kom uit die wereld en dat zie je terug in mijn werk'' vertelt Wendy. ''Wimpers, lippen, de ogen, een stuk van de visagie zit er bij in.'' Daarnaast heeft ze ooit voordat ze de grote paintings maakte iets opgestuurd gekregen van een cosmeticamerk. Ze moest dan een poster maken van de producten. ''Ik maakte ook wel eens het theekopje van mijn oma na. Maar dat maakte ik 's avonds op de bank met waterverf. Heel anders dan hoe ik het nu doe.''

Wendy is een doener: ''ik heb veel dingen die ik wil doen, ideeën qua creativiteit. Ik heb nog genoeg om uit te werken, dus echt relaxed ben ik niet. Ik ben altijd bezig met mijn werk, maar ik vind het gelukkig erg leuk.'' Ze kijkt nooit tv, want ze is vrijwel áltijd bezig met haar werk en Instagram.


'Madame Rouge'

6 uren
Hoe lang ze met een painting bezig is? Dat varieert. ''Er liggen een paar paintings onder de bank die nog lang niet af zijn.'' Het ene moment heeft Wendy zin om te schetsen en dan maakt ze een paar achter elkaar. De een maakt ze half af, de ander sneuvelt, maar weer een ander maakt ze dezelfde dag af. Tot ze vindt dat dit weer over moet.

Ze werkt er steeds langer aan omdat er steeds meer lagen over komen. Een beetje highlighter idee. ''Je wordt steeds preciezer. Het wordt beter. Maar ik wil zoveel maken, zoveel ideeën heb ik nog en attributen die ik wil toevoegen, terwijl ik daar helemaal geen tijd heb. Mijn achtergronden zijn vaak vrij simpel, maar ik wil ook graag nog een schilderij maken waarbij er meer achtergrondelementen te zien zijn. Voorheen waren de achtergronden abstract in één kleur, nu komen er dus meer lagen in.''

Fascinerend 
De leukste reactie? ''Iemand reageerde ooit dat wanneer ik nieuw werk postte, ze heel blij werd. En dat ze er dan uren naar kon staren. Dat vond ik wel leuk, omdat ik dat zelf ook heb. Als ik van een kunstenaar werk zie, dan wil ik ontdekken wat er allemaal te zien is. Hoe is dat lijntje gezet? Oh daar zit ook een lijntje. Die dingen ontdekken, dat vind ik erg leuk. Dus toen iemand dat over mijn werk zei, vond ik dat ontzettend leuk. Dat ik mensen fascineer met mijn werk.''

Onlangs deelde Fred van Leer ook een painting van Wendy. Ze lacht. ''Dan schiet het volgersaantal op Instagram echt omhoog. Want ook ik ben begonnen met 200 volgers. Ik verkoop heel veel werk. Originele paintings, maar ook prints. Ik krijg dagelijks 4 orders voor prints en verkoop per maand minstens 4 echte paintings. De een koopt een print van €200.- , de ander een print van €35.- , dit is echt mijn inkomstenbron. Ik heb mijn dreamjob zelf gecreërd. Natuurlijk was het in het begin spannend, een spring in het diepe om alles op te geven en met iets nieuws te beginnen, maar je moet doorgaan. Ik ben bezig met een PR bureau in Hollywood. Ik zocht een PR bureau, maar kon niks vinden. Toen benaderden ze mij. Dus daar ga ik ook iets mee doen. Ik wilde graag internationale kunstenaar worden, dat ben ik nu al.''

Betaalbare kunst
De doelgroep van Wendy is groot. Op Instagram volgen veel meiden haar, maar ook volwassenen. Er zijn ook jonge meiden die de kunst van Wendy kopen. ''Jonge meiden die niet veel te besteden hebben, maar wel een print kopen. Dan hoor ik wel eens dat ze het van hun ouders krijgen. Toen ik zo jong was kocht ik geen kunst, maar had ik posters van sterren. Ik was er ook niet mee bezig. Dus ik vind het wel heel erg leuk dat ik zulke jonge meiden al weet te triggeren om kunst te kopen, ook al is het maar een poster, of een download. Ze geven er wel geld aan uit en dat is tof.''

Niet alleen in Nederland hangt kunst van Wendy. Beautysalons van over heel de wereld hebben ook werk te hangen. Laatst postte Wendy nog een foto van een beautysalon in Beverly Hills waarbij er in de etalage een grote painting hing. In Nederland dus, Amerika, Italië, Spanje, Engeland én Australië is haar werk al te vinden bij diverse bedrijven. Ze krijgt steeds meer aanvragen, zelfs van een dierenarts. ''Ik ben nog aan het kijken wat ik daarmee ga doen, want ze willen een hondje in mijn stijl. Heel leuk.''


Dromerige titels
''Ik kijk er naar en bedenk me dan: hoe zal ik ze noemen? Het doel van de naam is wel dat het een gevoel oproept. Rock Glam bijvoorbeeld. Het meisje is een stoere meid. Het is een bikermeid, maar ook chick. Peachy dreams heeft haar ogen dicht, en de kleuren zijn perzik. Vanity heb ik gemaakt voor een Amerikaans cosmeticamerk, ze hebben het gebruikt in een foto met een kaptafel. Ik heb ook een ideeënboekje, dan schrijf ik namen op die in mij opkomen. Dan kan ik de bedachte namen zo toevoegen. Botanica heb ik nog niet gemaakt, maar de naam is er al wel. Zwart met groen en bladeren: daar past die naam weer bij.''

Vaak zeggen mensen: de beste ideeën ontstaan wanneer je in de nacht wakker bent of onder de douche staat. Wanneer de kinderen van Wendy op bed liggen pakt ze vaak een glas wijn en gaat dan aan het werk. Soms is ze bezig tot half 3 en dan valt ze direct in slaap. Dus midden in de nacht wakker worden met een idee, dat is niet het geval. Soms krijgt werk ook een andere wending. Soms vraagt ze zich af of het wel af is. ''Het wordt niet altijd dat ik dacht dat het zou worden. Soms heeft het ook met de achtergrondkleur te maken, omdat ik die ineens impulsief ga veranderen.''

We zien op Instagram veelal portretten van vrouwen. Maar maakt ze ook meer? Ze vertelt: ''ik probeer af en toe abstracte dingen te maken. Werken met verschillende kleuren, alles door elkaar. Dan werk ik zonder doel. Ik plaats het ook nergens, het is puur voor mezelf. Mensen vragen ook wel eens of ik mannenportretten maak. Eerlijk? Dat is niet mijn ding. Ik maak dikke lippen, grote ogen, oorbellen: dat kan niet bij een man, haha!''

'Opulence'

Of Wendy een favoriet heeft? Het blijft lang stil na die vraag, met een hoorbare 'hmmm'. Lastig. Serene was lang een favoriet van Wendy, al is een favoriet kiezen lastig. ''Ik ben op veel werken trots'' lacht Wendy. ''Ik denk dat voor nu Opulence (bovenstaande afbeelding) mijn favoriet is.'' Serene verkoopt sowieso ook erg goed. Ze komt in de buurt van waar Wendy naartoe wil. Het is niet menselijk, het is een pop. Maar je herkent haar wel als mens. Het is niet een karikatuur. Die lijn tussen het realistische en of het karikatuur is, dáár balanceer Wendy op. Twee werken (Bleached en Rose Choker) zijn op de covers van luxe magazines verschenen.

Afbeeldingsresultaat voor serene wendy buiter
'Serene'

''Ik had nooit verwacht dat ik zo ver zou komen, ook al had ik het wel als doel. Het doel was dat mensen mijn werk gingen kopen en het in huis gingen hangen. En dat gebeurt nu! Ik heb ook free printables. Elke maand kunnen mensen die geabonneerd zijn op mijn nieuwsbrief een print gratis downloaden. En elke maand wil ik een open atelier doen zodat mensen mijn werk in reallife kunnen bekijken. Ik hoop dat ik in de toekomst ook iets ga maken voor een bedrijf, en dat ze dat gaan gebruiken in visuals (reclamespotjes). Daarnaast hoop ik later nog een aparte, grotere ruimte te krijgen voor mijn galerij.''

Al met al heeft Wendy het nu al vreselijk ver geschopt, vind ik. Ik blijf haar volgen en hoop ooit iets in een visual te zien!

Meer zien? Check haar Instagram: Wendybuiter .
Website: https://www.wendybuiter.com/