Ode aan onze kroonprinses Amalia

Gepubliceerd op vrijdag 12 mei 2017

Je zult maar dertien jaar oud zijn, ongevraagd een prinses zijn en het goed moeten doen voor 16,9 miljoen medelanders. Ik heb het over onze mooie prinses Amalia. Groot is mijn verbazing wanneer ik kritiek lees. Natuurlijk hoef je het niet eens te zijn met het hebben van een monarchie in Nederland, maar de kritiek gaat verder dan dat. De kritiek is gericht op die mooie dertienjarige meid, Amalia.

Koningsdag. Ik zag drie prachtige meiden op tv. Met Maxima er bij vier. Meiden, die er niet voor hebben gekozen om in de schijnwerpers te staan. Meiden die bij elke beweging die ze doen gevolgd worden. Meiden, waarover continu een oordeel geveld wordt, grotendeels over onze prachtige kroonprinses die ieder de hand schudt en aan ieder haar mooie glimlach laat zien.

Mijn verbazing blijft groot wanneer ik alle kritiek over Amalia op social media lees. Amalia doet het niet goed. Ze is volgens tweets op Twitter 'lelijk', 'dik' en 'had rare kleding aan'. En ze heeft nog steeds een onderkin. Kritiek, kleinerende opmerkingen, geuit door volwassenen in hoop veel 'likes' te krijgen. Want dat geeft hen het gevoel dat ze grappig zijn. Hoe kun je grappig zijn door woorden uit te spreken waarmee je een kind van dertien kwetst? Doe je dat ook bij random meiden die je in de stad ziet? Of is het omdat zij een bekend iemand is? Het is triest dat je een jonge meid van dertien aan het pesten bent in hoop veel likes te krijgen. Wat moet je als volwassene met jezelf in de knoop zitten wanneer je zulke opmerkingen maakt zeg, bah. Wel hypocriet dat de 'pesters' in kwestie zelf geen profielfoto hebben.

Amalia, een pubermeid van dertien jaar oud met al de nodige zorgen. Ze heeft niet voor dit leven gekozen. Hoe zou het zijn wanneer iemand zulke tweets over jou de wereld in zou helpen? Of wat als het je zusje, dochter of nichtje zou zijn? Je beste vriendin? We zijn zelf ook allemaal 13 jaar oud geweest. Vergeet dat niet.