''Vegetariër? Eet je dan wel kaas?''

Gepubliceerd op woensdag 5 oktober 2016

Ik ben een vegetariër, maar ik ben nog veel meer dan dat. Het woord vegetariër, dat erop duidt dat iemand geen vlees en vis eet, is te kort en te saai om een persoon van top tot teen te kunnen beschrijven, om er een identiteit aan te hangen. Maar, ik ben een mens. Net als jij. Waarschijnlijk eet je iets meer vlees dan ik, want dat eet ik dus helemaal niet, maar goed – meer vlees voor jou! Dat laatste roept vaak vragen op. Belangstellende vragen in de trend van ''waarom ben je vegetariër geworden?'' Maar soms is het ook een ''probleem''. Niet voor mij, maar voor anderen.

Sommigen willen de discussie aangaan, halen demonstratief voor mijn neus een kroket leeg of ze proberen mij te overtuigen van het feit dat ik dom bezig ben en dat vegetariër zijn ''slecht voor het milieu'' is. Ik kom vaak mensen tegen die het dus dom vinden dat ik vegetariër ben. In dit artikel deel ik een paar opmerkingen die ik regelmatig krijg.

- Jij? Een vegetariër? Dat had ik nooit van je gedacht.

- Eet je dan wel vis?
Nee. En ik zal de zogenaamde vegetariërs die vis eten uit de brand helpen: je bent als je geen vlees maar wel vis eet een pescotariër. Kun je interessant mee doen, haha.

- Maar eet je wel kaas en yoghurt? -dit is vaak een vraag welke aanvallend bedoeld is ipv belangstellend-
Ja, ik eet dat wel. Dat vind ik lekker. En ik eet geen vlees en vis omdat ik het niet lekker vind, varkensvlees haram is, en ik teveel aderen en spieren ben tegengekomen in een gehaktbal/kroket. En zelfs een minivisje met bloedprop in een stukje kibbeling. Maar er zitten geen regels/eisen verbonden aan wat je wel en niet mag eten. Ik kies er zelf voor.

- Dan vind ik ook dat je dat niet meer mag eten hoor, anders ben je hypocriet bezig.
Eh, wie ben jij om dat te bepalen? En als ik dat niet mag eten dan ben ik een veganist. En mag? Je kiest er zelf voor. Dus het is ''wil eten''.

- Dat is júíst slecht voor het milieu!
Nee hoor, bereken maar eens hoeveel water er gebruikt wordt tijdens het slachten van dieren.

- Alsof jij een verschil maakt
Ik wil niet gezien worden als wereldverbeteraar, maar het is en blijft mijn keus en ik kies voor mezelf om het niet te eten. Klaar. 

Vegetarisch eten is zo duur!
Nee hoor, je hebt talloze gerechten die je kunt maken zonder vlees, je kunt vlees apart bereiden/bakken, gescheiden van het gerecht in kwestie, of vleesvervangers kopen zodat je toch de goede stoffen zoals ijzer binnen krijgt. Het komt op hetzelfde neer als wanneer ik wel vlees zou eten, en je kunt het zelf zo duur maken als je wilt. Je hebt het tenslotte in eigen hand. 

- Als je geen vlees eet mis je goede voedingsstoffen!
Dat is niet waar. Een koe of varken bevat van zichzelf ook geen vitamine B12, deze wordt er na het slachten pas ingespoten. Kun je nagaan wat voor troep er in vlees zit. En thank god leven we in een wereld waarbij we voedingssupplementen en vitaminen zo in potjes kunnen kopen. Thanks Kruidvat! En de ijzer vind je weer terug in noten en andere voedingsmiddelen.

Sarcastische grap: ''Je houdt van dieren toch? Waarom eet je dan al hun planten op?''. - Snap je? Sojaplanten? Ik heb die grap inmiddels al zó vaak gehoord... 

- Maar als je geen vlees eet dan worden er dieren voor niks geslacht!
Nu ben ik de opmerkingen zat aan het worden, ik ga lekker genieten van mijn groentekroket.

Een tip van mij en vele andere vegetariërs: de een kiest voor dit, de ander voor dat. Laat ieder lekker in zijn waarde en lekker genieten van het eten. En hey, bekijk het positief. Als wij, vegetariërs, geen vlees eten, dan blijft er meer vlees voor jullie over, dan hebben jullie een stukje meer. En daar laat ik het bij.