Digitaal of analoog?

Gepubliceerd op dinsdag 20 september 2016

Samen met vriendin Kimberly bestel ik in een pizzaria patat. Lekker tegenstrijdig, maar we hebben nog geen enkel moment patat gehad en zin in een pizza hebben we vandaag niet. We zijn in Antwerpen, hebben het erg naar ons zin. Het is niet druk in de zaak, dus elke ''gast'' valt wel op. Een jongen stapt de zaak binnen en staart naar mij. Niet even, nee, opvallend eng, lang. Kimberly valt het ook op. De jongen gaat zo'n drie meter van mij verwijderd zitten en blijft staren. Dan pakt hij zijn telefoon. Even dacht ik dat het staren over zou zijn, maar niets was minder waar, want toen hij zijn telefoon weglegde, begon hij weer te staren. Awkward.

Niet veel later lichtte mijn telefoon op. Ik kreeg een berichtje van Tinder: ''Iemand heeft een Super Like voor je gebruikt!''. Nietsvermoedend opende ik de app. Dat deze app nog steeds op mijn telefoon staat is een wonder, want ik doe er niks mee. Iets met ''een hype'' waar iedere vrijgezel aan mee moet doen, alleen doe ik er niks mee. Vanuit mijn ooghoeken zag ik dat de ogen van de jongen nog steeds op mij gericht waren. En warempel: een foto van de jongen in kwestie popt op mijn scherm. Huh? Ik kijk naar mijn scherm, kijk naar de jongen, kijk weer naar het scherm: en laat Kimberly de foto zien. Ja, deze jongen zit drie meter van ons af. Hij heeft een glimlach van oor tot oor en steunt met zijn elleboog op de tafel. Vast afwachtende op het moment wanneer hij het verlossende ''bericht'' krijgt: ''it's a match''. Maar in plaats van te reageren, zucht ik, realiseer ik me dat dit eigenlijk best wel sneu is en doe mijn telefoon weg.

Is er een etiquette voor Tindergebruikers? Als je zo durft te staren, dan kun je op z'n minst ook gedag zeggen, toch? Of heb ik makkelijk praat? Als hij leuk was, dan had ik wel gedag gezegd, maar lullig gezegd was het mijn type niet. Al met al lijkt het wel alsof mensen door dit digitale tijdperk minder sociaal zijn geworden, minder snel op iemand af durven te stappen (op de streetwise, abonnement wervers en goededoelenpersonen na dan haha). Ik heb de app overigens verwijderd, ik ben niet zo van het digitale daten. Het is inmiddels wel sociaal geaccepteerd om een relatie te hebben met een persoon die je online hebt ontmoet, maar ik blijf het erg apart vinden. Misschien ben ik ouderwets, maar ik ben van mening dat een ''real life gesprek'', oftewel elkaar analoog ontmoeten, veel meer impact heeft dan oordelen op basis van een foto en een profiel. En daar laat ik het bij.