Nee heb je, ja kun je krijgen

Gepubliceerd op zaterdag 11 juni 2016


Een hele tijd geleden schreef ik een blog over mbo en hbo. Als mbo-student werd je -in mijn ogen- als minderwaardig beschouwd. Een klasgenoot van mij (ook een mbo-student) werd afgewezen bij een groot radiostation, puur om zijn opleidingsniveau. Dit, terwijl hij meer potentie en ervaring had dan menig andere (hbo) studenten.

Komend schooljaar moet ik weer op stage. Ik kwam de leukste vacatures tegen - van tijdschrift LINDA tot en met Arriva - en ik besloot gewoon te mailen. Tijdschrift LINDA nam mijn sollicitatie niet serieus, omdat ze het woord ''mbo'' tegenkwamen. Ik heb nu de instelling: prima, ik zoek wel verder. Ik ben niet teleurgesteld, ik vind uiteindelijk toch wel iets. Optimisme ten top! Ik besloot op meerdere vacatures te reageren, ongeacht het opleidingsniveau.Heb zes sollicitaties de deur uit gedaan. Resulteerde uiteindelijk in vijf positieve sollicitatierondes waar ik doorheen kwam. Fijn dat ik kan kiezen! De afstudeerstage heb ik ook al gekozen, moet alleen nog kortgesloten worden. Arriva heeft mijn voorkeur voor dit jaar. Ik ga dan schrijven en fotograferen voor het Goede Reis magazine (interviews met reizigers, foto's van reizigers, interviews met bekende personen) moet contact met de pers onderhouden en verstuur zowel intern als extern nieuws- en persberichten. Ook zit er een stuk evenementenorganisatie bij in. Ontzettend breed en ik ben van mening dat het goed aansluit op mijn opleiding. Het grappige, ik doe een mbo opleiding, maar ben aangenomen voor deze stage terwijl ze een hbo-student wilden. Dat ik alle hbo-studenten van tafel heb weten te vegen, maakt mij stiekem wel heel erg trots. Speciaal voor mij laten ze zich accrediteren. Ik ben onwijs blij.

Ze waren met name te spreken over mijn cv. Omdat ik veel ervaring heb bij andere bedrijven. Echt, daar kijken ze ook naar. Je kunt wel ergens voor leren, als je er na school niks tot weinig mee doet, dan laat je je niet van een goede kant zien. Ik schrijf bijvoorbeeld naast mijn school voor de lokale omroep, fotografeer veel, op woensdagen zit ik bij de NDC mediagroep omdat ik elke woensdag een artikel voor de krant schrijf (vaste rubriek: multi culinair) enzovoort.

En hey: met een positieve instelling kom je ook een heel eind! Nee heb je, ja kun je krijgen, als je je best maar doet en laat inzien dat je iets echt wil.