Het leed dat hooikoorts heet

Gepubliceerd op dinsdag 7 juni 2016

Niks is irritanter dan iemand na elke nies die je doet 'gezondheid' te horen zeggen. Natuurlijk is het netjes, maar wanneer ik mijn record probeer te verbreken met mijn tiende (of was het nou nummer elf?) nies in tien seconden tijd en de persoon in kwestie al voor de tiende keer ''gezondheid'' zegt? Of: ''je stelt je wel heel erg aan zeg. Snuit je neus eens, dan heb je er geen last van.'' Zeg dan: ''gezondheid voor de komende niezen die je gaat maken''. Of: ''gezondheid met al je massaniezen.''

Ja, het is ellende. Hooikoorts is de naam van de ellende. Je kunt wel stellen dat ik eigenlijk het hele jaar door verkouden ben. In de lente en zomer van de hooikoorts, in de herfst en winter van de kou. Valt dit dan onder chronische verkoudheid? Haha!

Hooikoorts is vervelend, maar er zijn ergere dingen. Ik kan bijvoorbeeld lachen wanneer ik in de starthouding sta om te niezen, maar ''het'' niet komt. Ziet er best komisch uit, dat beamen mensen vaak ook. Voor de rest is het heerlijk om geen make-up op te hebben. Heerlijk onbeperkt in je ogen wrijven zonder dat je eruit ziet als een panda omdat je mascara of eyeliner overal zit.

Wat mij helpt, is eten, en veel water drinken. Sporten helpt daarentegen ook. Veel douchen, meerdere keren per week je kussensloop verschonen, was niet buiten hangen. Een pissebed eten? Daar begin ik niet aan. Vind het idee bizar, iemand die ooit heeft gedacht: ''ik heb last van hooikoorts. Laat ik een pissebed eten, misschien helpt het.'' Nou, dat klinkt echt heel erg logisch. Not. Lavendel inademen (via je neus) helpt ook. Pittig eten, daar kun je ja tegen zeggen. Voor de rest: niet in je ogen wrijven, want je zorgt ervoor dat de hooikoorts ''uitgesmeerd'' wordt. Buiten geweest? Dat is een excuus om je een weg te versnellen naar je garderobe, want het beste is om kleding te verwisselen. Mede hooikoorts slachtoffers: sterkte.