We moeten elke dag een klein beetje Bevrijdingsdag vieren

Gepubliceerd op donderdag 5 mei 2016

Soms is het lastig om naar de juiste woorden te zoeken. Van je afschrijven of anderen inspireren wil je wel graag, net zoals ik. Daarom probeer ik het toch maar.

Het is vandaag 5 mei, Bevrijdingsdag. We vieren dat we niet meer in oorlog leven. Ik heb veel mensen mogen interviewen, mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Een oude dame bijvoorbeeld, die de bombardementen van Rotterdam heeft meegemaakt. Ook een oudere meneer die hielp om Joden onder te laten duiken. Al met al komt steeds dezelfde uitspraak terug: ''We moeten elke dag dankbaar zijn dat we in deze tijd met vrijheid leven. We moeten elke dag dankbaar zijn, want morgen kan het zomaar anders zijn.''

Die woorden spoken mede door mijn hoofd wanneer ik het nieuws op heb staan. De bommen in Syriƫ, onschuldige burgers die daardoor omkomen... Vreselijk. Daar hebben ze geen vrijheid...

Ik heb elke dag wel kleine momentjes wanneer ik denk: ''goh, wat fijn dat dit toch kan.'' We hebben geen oorlog. We mogen trouwen met wie we willen (man-man, vrouw-vrouw, al vindt Jehova dat niet zo leuk, haha), we mogen dragen wat we willen (sommigen met een religieuze achtergrond dragen een hoofddoek, anderen hebben knalroze haar), en ga zo maar door. In veel landen kennen ze het begrip ''vrijheid'' niet en worden mensen onderdrukt. Vrouwen moeten per se in gewaden rondlopen, vrijwel helemaal bedekt.

Nee, ik ben blij dat ik hier mag leven. Natuurlijk zijn er dingen die beter kunnen (met name de zorg voor ouderen, studiefinanciering, enzovoort) maar qua vrijheid hebben we niks te klagen, vind ik dan.

XXX