Interview over mijn vrijwilligerswerk

Gepubliceerd op dinsdag 17 mei 2016

Normaal gesproken interview ik mensen en schrijf ik artikelen. Maar nu werd ik juist geïnterviewd. Dit, omdat ik vrijwilligerswerk verricht. In mijn ogen iets heel normaals. Ik vind het vanzelfsprekend om je medemens te helpen en doe het graag. Daarom wilde ik eerst liever niet geïnterviewd worden, omdat ik niet ''de held'' uit wilde hangen. Ik ben toch overtuigd omdat de interviewer in kwestie zei dat ik anderen wel eens kon overtuigen om ook vrijwilligerswerk te gaan verrichten. Als ik dat daarmee kan bereiken, waarom zou ik het dan niet doen? Proberen kon geen kwaad.

Uiteindelijk ja gezegd en het staat nu online.

Lisanne van der Ploeg

"Vrijwillige inzet in Kollumerland c.a"

“Spotlight op vrijwilligers"geeft een beeld op de vrijwillige inzet in de gemeente Kollumerland c.a."

Wat is je naam?
Lisanne van der Ploeg, ik ben 20 jaar en woon in Kollum.

Wat voor vrijwilligerswerk doe je?Ik haal drie keer in de week boodschappen voor een 84 jarige mevrouw die in een rolstoel zit. Twee jaar geleden is haar man overleden en haar familie woont in Canada. Ze komt weinig buiten. Omdat we een hele goede klik hebben doe ik ook meer voor haar. Dit gaat vanzelf eigenlijk. Zo heb ik laatst twee keer met haar gewandeld. Onder elkaar spreken we dan van “ een goede karma”. In het begin heb ik mijn cliënt geholpen om de financiën weer overzichtelijk te maken. Voor mij is het zo mooi te zien wanneer deze mevrouw weer lacht. Daar doe ik het voor!

Waarom heeft u ervoor gekozen om vrijwilligerswerk te gaan doen? 

Toen er een einde kwam aan mijn bijbaantje, had ik weer tijd over. Ik kreeg toen van mijn moeder een flyer met informatie over Wehelpen. Op deze website komen vraag en aanbod bij elkaar en krijg je een overzicht welke mogelijkheden er zijn op het gebied van vrijwilligerswerk. Ik heb een profiel op Wehelpen aangemaakt,waarbij ik heb aangegeven dat ik graag mensen zou willen helpen met boodschappen doen. Toen er een hulpvraag op de website stond voor dit werk, heb ik gereageerd. Daarna ben ik met een projectmedewerker van WeHelpen bij mijn cliënt op bezoek geweest. Toen ik binnenkwam was er meteen een klik en het voelde vertrouwd. We hebben toen ook meteen telefoonnummers uitgewisseld. Ik wil graag iets betekenen voor mensen. Ik zie wat het effect is van bezuinigingen in de zorg en wat voor problemen dat met zich meebrengt. Ik ben meelevend en wil me graag voor deze mensen inzetten. Wanneer ik zelf in deze situatie zou verkeren, dan zou ik ook graag willen dat er iemand is die mij helpt. Mijn motto is: wie goed doet, goed ontmoet.

Wat doet u naast vrijwilligerswerk?Kunst, politiek , fotograferen, werken met kinderen en schrijven zijn de hobby's waar ik het liefst mee bezig ben. Ik studeer nu journalistiek en zit in het tweede jaar. Fotografie doe ik naast mijn studie. Ik heb een fotostudio aan huis. Ook heb ik een opleiding 'onderwijsassistent' gedaan, dus ik weet hoe ik met kinderen om moet gaan. Het omgaan met kinderen vind ik zo leuk, waardoor ik verschillende oppasbaantjes heb. Daarnaast werk ik ook als vrijwilligers bij de streekomroep. Ik schrijf met name artikelen en in de zomer sta ik zowel voor als achter de videocamera.

Motiveert u ook andere mensen om vrijwilligerswerk te doen?Ja, je hoeft niet beslist betaald werk te doen. Van vrijwilligerswerk krijg je ook zoveel leuke dingen terug. Wanneer mensen tijd over hebben tip ik ze om eens te kijken op de website van Wehelpen. Ik kwam laatst een jongen tegen die op zoek was naar een baantje. Ik vertelde hem toen van mijn leuke ervaringen met vrijwilligerswerk waarna ik hem het linkje van Wehelpen heb gestuurd!

Krijgt u ook waardering voor het vrijwilligerswerk wat u doet?
Jazeker. Ook omdat ik het heel erg getroffen heb om iets te doen voor deze mevrouw. Zij heeft veel waardering voor het werk wat ik voor haar doe. Ze is altijd heel erg vriendelijk en ik heb laatst een bos bloemen van haar gekregen. Het is in deze tijd niet meer zo vanzelfsprekend om elkaar te helpen maar het zou het wel moeten zijn.

Wat is uw leukste ervaring in het vrijwilligerswerk?Het is zo mooi te zien hoe deze mevrouw geniet van een wandeling. Omdat dit een hele tijd niet mogelijk is geweest voor haar, is het nu extra genieten. Ze neemt alles in haar op en is bijvoorbeeld zeer verbaasd over de aanbouw van de nieuwe brug. Ik bemerk bij haar een oprechte dankbaarheid. Dat is zo mooi, waardoor ik dit werk met veel plezier doe!

In de participatiewet staat dat we steeds meer zelf moeten doen. Wat vindt u daarvan?Ik ben het hier niet mee eens! Heel veel mensen kunnen het niet meer financieel opbrengen en zijn afhankelijk van familie. Maar ook familieleden hebben hun eigen leven, waardoor het lastig is voor hen deze zorg te verlenen. Het zijn de ouderen die alles weer hebben opgebouwd na de oorlog. De wereld waarin we nu leven hebben we voor een groot gedeelte aan hen te danken. Het is niet eerlijk als je ziet hoe er nu wordt omgegaan met deze mensen.