Tegen de Primark, maar wél op Nikes lopen

Gepubliceerd op donderdag 14 april 2016

Photo from journalisje

De meeste mensen maken zich er wel schuldig aan: winkelen bij de Primark. Of je nou thuiskomt met 7 paar sokken voor maar €3.-, met sieraden of een leuk topje: de keuze is reuze. 

Afgelopen maand kwam het regelmatig op mijn Facebook tijdlijn: de komst van de Primark in Groningen. De meningen zijn verdeeld, maar ik ga het vooral over de ''tegenpartij'' hebben. Veel mensen zijn tegen de komst van de Primark. Er zijn zelfs mensen die een zogeheten ''Primarch'' gaan lopen. Ze zijn tegen de komst van de Primark, omdat de items worden geproduceerd door mensen die voor maar 1 á 2 euro per dag 12 uur (of meer) werken. In Nederland wordt gedemonstreerd, terwijl de demonstranten in kwestie zelf Nike schoenen dragen. Uhm, oke.


Veel mensen zeggen dat de Primark weg moet. Waarom, als meer dan de helft van Nederland geen geld heeft voor duurdere merken? Ze zijn echt ''afhankelijk'' van de Primark. Veel families winkelen bij de Primark vanwege de lage prijzen. Een Cars Jeans broek of een t-shirt van de Zara kunnen zij zich bijvoorbeeld niet permitteren. Of nouja, het kan wel, maar dan kunnen ze maar één keer per jaar bijvoorbeeld kinderen voorzien van kleding. Logisch dat zij liever kiezen voor een shirt van €2,50 en een broek van €8,00.

En ook de meningen over de kwaliteit van de Primark items zijn verdeeld, maar als je een beetje fatsoenlijk met de kleding omgaat kun je er een poos mee. Ja, dat zijn woorden van iemand die al 3 jaar nep uggs van de Primark draagt. Ze lopen heerlijk hoor, het ziet er alleen niet uit, dat weet ik zelf ook wel, maar dat even terzijde.

Photo from journalisje

Verder klinkt het misschien lullig, ik zou zelf ook niet tevreden zijn met 12 uur per dag (of meer) werken voor maar 1 á 2 euro, maar de inkomsten zijn er. Ja, ik heb me hierin verdiept. Als mensen de Primark massaal gaan boycotten, is de vraag naar de items minder en zal er minder gemaakt moeten worden. Dit leidt tot? Juist, ontslag. Veel gaan hun baan verliezen waardoor ze helemaal geen inkomsten meer hebben. Het is een vicieuze cirkel die misschien nooit zal gaan stoppen.

En de mensen die tegen de Primark zijn, dragen zelf H&M kleding afkomstig uit fabrieken uit Bangladesh en Vietnam. Of Nikes, die OOK in lagelonenlanden worden gemaakt. Voordat je winkels gaat boycotten en roept over lagelonenlanden en lukraak dingen gaat roepen, screen asjeblieft even je eigen kledingkast of check waar je op loopt, anders ben je behoorlijk hypocriet bezig.

Jullie mogen mij dom of egoïstisch vinden, want ook ik maak me schuldig aan het feit dat ik winkel bij de Primark. Ik kom er weliswaar voor de sokken en sieraden, maar toch. Jullie mogen mij ook dom vinden met mijn beredeneringen, maar ik vind het dommer wanneer je de Primark gaat boycotten vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar de items worden geproduceerd terwijl je zelf op je Nikes ín H&M kleding rondhuppelt en deelneemt aan een ''Primarch''. Of zegt dat je tegen de komst van de Primark bent.