Leave a message voor bepaalde werelddelen

Gepubliceerd op maandag 28 maart 2016In Leeuwarden hangt een blauw doosje aan de muur met twee knoppen. De een noemt het een blauw doosje, de ander groen. De meningen zijn verdeeld, maar ik noem het blauw. De ene knop is zwart, de andere is rood. Het lijkt zo op het oog op een beveiligingsdoosje, maar niets is minder waar. Als je dichterbij staat, dan zie je dat het een box is waar een sticker op geplakt is met ''Dear stranger'' gevolgd door een lange tekst. Het is namelijk een box die in verbinding staat met andere plekken in de wereld. 


De box draagt de naam ''Leave A Message''. Druk je de zwarte knop in, dan hoor je een bericht dat iemand heeft ingesproken in een ander land. Druk je op de rode knop, dan kun je zelf een bericht inspreken. Deze kunnen mensen in andere landen waar zich ook een box bevindt, beluisteren.

Yoana Buyova, artiest en docent aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, is het brein achter deze box. Twee jaar geleden startte ze een project waar de box als het ware uit kwam rollen. Later heeft ze met de Academie voor Popcultuur ook een box gemaakt die nu daar aan de muur hangt. Het is een handgemaakt netwerk. Er zit een computertje in de box (Raspberry PI). Deze heeft verbinding met een server, net zoals een telefoonnummer. Zo staan de boxen in verbinding met elkaar. Uiteraard zit er ook een speaker in, evenals een microfoon.
Via internet is de box wereldwijd verbonden met andere boxen. De een zingt een lied, de ander schreeuwt en uit zijn/haar frustraties, en weer een ander heeft hele verhalen ingesproken na een dronken nacht.
Processed with VSCOcam with f2 preset
Mensen zijn nieuwsgierig, dus er wordt veel op de knop gedrukt. Zowel in Leeuwarden, als in andere landen. De feedback op de boxen is vrijwel allemaal positief. ''Mensen zijn nieuwsgierig en vinden het grappig. Je ziet niet wie er aan de andere kant heeft gestaan, dat maakt het ook zo leuk,'' aldus Yoana. Ook is het volgens haar leuk omdat het eens iets anders is. Mensen stoppen vaak even waar ze mee bezig zijn om op de knoppen te drukken. Er zitten ook grimmige reacties tussen. Mensen kijken fronsend, halen hun neus op, of vinden het maar kinderachtig.
Yoana heeft ook verzoeken gekregen van mensen die een eigen box willen maken. Daarom is ze bezig om een online handleiding te maken, zodat mensen zelf aan de slag kunnen. Hoe leuk!
Spreek je iets in? Dan heb je kans dat het ergens in Australië, Griekenland, Bulgarije of in Kroatië terechtkomt. De box van Leeuwarden hangt vlak naast het café van Neushoorn, tegenover de Harmonie.

Dit bericht heb ik ook geschreven voor de lokale omroep waar ik stage loop.