Fotograferen? ''Ah joh, kwestie van gewoon even op het knopje drukken''

Gepubliceerd op woensdag 2 maart 2016

Photo from journalisje

Hoe vaak ik wel niet benaderd ben (en word nog steeds!) door mensen die denken dat ik wel even een gratis fotoreportage kan maken. Laatst ben ik ook voor een bruiloft gevraagd door mensen die weinig te besteden hebben. Nou ging ik al ver over mijn grens door een hele dag te fotograferen voor maar €50.- , maar het was nóg te duur voor het stel. Of het niet gratis kon. Want ja, foto's maken, is een kleine moeite, toch? ''Je hoeft alleen maar op het knopje te drukken''.

Alsof je naar de kapper gaat, alleen je dode haarpuntjes laat knippen en denkt dat het zo wel prima is omdat het alleen maar puntjes zijn.

Een tijd terug werden we overspoeld met artikels waarin de hashtag ''tegen de bakker'' niet onopgemerkt bleef. Daarmee werd bedoeld, dat je tegen de bakker niet durft te ''schooien'', want dat is het eigenlijk. Freelancers worden vaak als minderwaardig gezien terwijl dat verre van juist is. Door middel van deze hashtag hadden zzp'ers zich ge-uit over hun ongenoegen over de vele manieren waarop zij om een gratis dienst en/of korting werden gevraagd.

In de fotografiewereld speelt dit ook vaak een rol. To the point: ik studeer nog, maar ben al wel een ''uitblinker'' in mijn dorp en omstreken, zoals anderen het zeggen. Ik krijg heel vaak te horen dat ik mijn prijs omhoog moet gooien omdat ik veel te weinig vraag. Zelf vind ik dat ook, maar je moet toch een beetje naamsbekendheid opbouwen. En bovendien, ik ben nog maar in opleiding.

Photo from journalisje

De gekste opmerkingen die ik heb gehad? 

- Mag ik je camera lenen? Dan kan ik gratis wat foto's maken.

- Als ik een paar foto's maak, wordt het dan goedkoper?

- Kun je mij een gratis fotografieles geven? Omdat je zelf ook op school zit en ervoor leert, dan kun je het best anderen leren. Ehm, ik betaal ook lesgeld...

- Een professionele fotograaf is zooo duur! Jij bent niet professioneel hoor, maar kun jij het goedkoper?

- Als je zo weinig vraagt kun je het net zo goed gratis doen.

- Waar maak jij je foto's? Die locaties wil ik ook gebruiken voor mijn eigen fotoshoots.

- Ik wil de RAW bestanden. Dan kan ik ze bewerken zoals ik wil.

- Als je ze niet bewerkt, kan het dan goedkoper?

- Je drukt alleen maar op het knopje. Dan hoef je ook niet zoveel geld te vragen.

- Wanneer ik bij een shoot aankom en er ineens 5 extra mensen aan toegevoegd zijn, komt het wel eens voor dat ik de opmerking krijg: ''ach, nu de fotograaf er toch is, kun je ook wel een mooie reportage laten maken. Vindt ze vast niet erg''.

- Waarom moet je je camera instellen? Zet hem gewoon op automatisch. Is het duurder als je je camera zelf instelt?

- Ook was er ooit een vrouw die een shoot wilde. Maar dan moest het op de manier zoals zij wilde. Oké, klant is koning, maar ik mocht géén lampen en flits gebruiken, het moest per se bij haar thuis, per se op die dag en op dat tijdstip. Extra kosten rekenen voor het reizen, geen sprake van. Kon wel uit, bepaalde ze voor mij.


Al met al: elk beroep heeft zo zijn vooroordelen en mensen die er kortzichtig over denken.