Een spiegelreflexcamera hebben maakt je nog geen professional

Gepubliceerd op vrijdag 25 maart 2016

Mag ik eerlijk zijn en mijn ongenoegen uiten? Ik stoor me gigantisch aan de mensen die een spiegelreflexcamera aanschaffen en meteen denken dat ze een professioneel fotograaf zijn door hun ''diensten'' aan te bieden. Of wanneer mensen een tweewekelijkse cursus hebben gevolgd en ook meteen ''fotograaf'' zijn. Er moet meestal meteen een fotografische Facebookpagina aan te pas komen en het beroep ''Fotograaf/fotografe'' wordt vaak linea direct toegevoegd aan een Facebookprofiel. 

Met diensten aanbieden doel ik op foto's die op de automatische stand zijn geschoten en zijn bewerkt met een simpel bewerkingsprogramma zoals Picasa. De foto's waarbij mensen tienduizend meter hoofdruimte hebben en in het midden zijn gekaderd. Een foto waarbij een klein detail in kleur is en de rest zwart wit. Een simpele cliché bloem of vlinder met een hele wazige achtergrond (ja, dat noem je scherptediepte en niet ''mooie vlinder met mooie wazige achtergrond''). En een greep uit je fotografieportfolio zijn de foto's die je hebt gemaakt in de dierentuin, bij aqua zoo, of bij een bloementuin? Echt waar, dat kan iedereen. Daar hoef je geen speciale spiegelreflexcamera of fotografiepagina voor aan te maken, want dat kun je zelfs al met een mobiele telefoon of met een compacte camera doen. Als die foto's je een fotograaf maken, dan is elk mens ter wereld een fotograaf.

Als je geld gaat vragen met simpele foto's die iedereen kan maken, dan vraag ik me af wat je er mee op schiet. Is best wel zonde voor de tijd en moeite die je erin steekt. En zonde voor die clicks.

Amen.

Update: mensen hoeven zich niet aangesproken te voelen. Dit bericht is een greep uit de situatie van vele Facebookpagina's e.d.