Wie het kleine niet eert...

Gepubliceerd op woensdag 17 februari 2016

Photo from journalisje

Deze column schreef ik ook voor Metronieuws en stond op de eerste plek!Bij de Aldi krijg je nog kleine centjes terug. Wanneer je bijvoorbeeld 8 cent terug krijgt, kun je een muntje van 5, 2, en 1 verwachten. Veel mensen kijken naar de centjes alsof het een of ander monster is.
''Hoef ik niet'', ''met die achterlijke centjes kun je niks'', en ''je hebt er alleen maar een portemonnee vol mee,'' zijn enkele uitspraken die ik vaak heb gehoord als caissière van de Aldi. De een zei het lachend, de ander zei het al zuchtend met fronsende wenkbrauwen. Ook kreeg ik vaak de centjes terug gesmeten. 1 cent, het is niet veel, maar het is wel geld. Als je betaalt, is het vanzelfsprekend om geld terug te krijgen wanneer je teveel hebt gegeven. De Aldi rondt bedragen namelijk niét af. En hoezo, je hebt er de portemonnee alleen maar mee vol? Die zogenaamde ''achterlijke'' centjes wegen niks en ze zijn zo klein dat ze weinig tot geen ruimte in beslag zullen nemen.

Soms ligt er wel eens 5 cent op straat. Dat pak ik gewoon op. Er is mij geleerd om het kleine te waarderen, want ''je zult maar eens 5 cent tekort komen.'' Vriendinnen moeten soms lachen wanneer ik van de fiets stap om 5 cent op te pakken. ''Het is maar 5 cent.'' Ik bewaar het altijd in mijn jaszak. Voor het geval dat.
Toen ik zelf een keer boodschappen aan het doen was, rekende iemand voor mij af. Alleen was het zo, dat de klant in kwestie nét 5 cent tekort kwam. Zodoende gaf ik hem 5 cent die ik eens had gevonden op straat. Die zitten immers in mijn jaszak. Dit zodat hij alles toch netjes kon betalen. Toen ik zei dat ik die 5 cent op straat had gevonden, keek hij mij glimlachend aan.
Als je zogenaamd niks met die centjes kan, waarom betalen ze in veel landen dan nog met die centjes? In Nederland bij de Aldi? Je kunt de centjes opsparen. Als je 50 centjes van 1 hebt, kun je ze inwisselen voor 50 cent. Het kwam vaak voor dat ik als caissière een plastic zakje kreeg met allemaal kleine muntjes van de diehard spaarders. Ze wilden het inruilen voor een grote munt. Want ook zij waren het er over eens: geld is geld.
Er zijn ook een hoop mensen die de centjes maar al te graag aanpakken. Want ''wie het kleine niet eert, is het grote ook niet weert.''