‘‘Uitgestelde’’ koffie voor de minder gefortuneerde medemens

Gepubliceerd op donderdag 4 februari 2016

Photo from journalisje

Momenteel is er een leuk concept gaande. De bedenker van het concept genaamd ‘’uitgestelde koffie’’ wil zoveel mogelijk mensen op de hoogte stellen van dit leuke idee. De achterliggende gedachte? Iets voor de minder gefortuneerde medemens doen.  

Dick Icke (Britse schrijver) zat eens in een café waarbij het begrip ‘’uitgestelde koffie’’ hem opviel. Hij zat rustig te genieten van een kop koffie met een vriend. In het café kwamen een paar mensen binnen die vijf kopjes koffie bestelden. Twee voor henzelf, drie uitgesteld. Dick vroeg zich af wat uitgestelde koffie is. Zijn vriend antwoordde daarentegen dat hij het antwoord zo dadelijk met eigen ogen zou zien. Hij hield de mensen die bestelden nauwlettend in de gaten. Dick had zelf al een idee wat het zou kunnen betekenen, namelijk dat ze de koffie later zouden ophalen. In plaats van dat, gingen de mensen weg, zonder de ‘’uitgestelde koffie’’ te halen. Dick begreep er niks van. Zodoende hield hij nog steeds iedere klant van het café in de gaten. Dat maakte dat hij later 3 advocaten zag die wederom drie koffie voor henzelf bestelden, en vier uitgesteld. Ondertussen vroeg Dick het zich nog steeds af, genietende van het mooie uitzicht op het plein voor het café.


Zijn oog viel later op een man die eruit zag als een zwerver. Hij kwam het café binnen. De man in kwestie ging naar de bar en vroeg of er uitgestelde koffie was.  Ja, die was er wel zeker. Zodoende kreeg hij de koffie, zonder er voor te hoeven betalen.

Het systeem is erg eenvoudig. Het luidt als volgt: je koopt van tevoren een kop koffie (thee, frisdrank, een complete maaltijd mag overigens ook) voor iemand die het bijvoorbeeld niet kan betalen. Je weet nooit voor wie je bestelt, dat is het mooie. Deze traditie is begonnen in Napels (Italië), maar begint zich nu langzaamaan over de wereld te verspreiden.

Bagel en Beans uitgestelde koffie

Bagels & Beans gevestigd in Leeuwarden is zo’n  lunchroom die aan ook aan ‘uitgestelde koffie’ doet. Er wordt al veel uitgestelde koffie besteld. Ook wordt het veel opgehaald. Niet alleen koffie, het betreft ook bagels. Of dit nou door daklozen, zwervers of door mensen in de bijstand wordt opgehaald: het is fijn om mensen te kunnen voorzien van een kop goede koffie. ‘‘Het was bij de start van dit project lastig om de juiste doelgroep te bereiken, maar via het Leger des Heils en de voedselbank kom je ook een heel eind. En je moet gasten ook op de hoogte stellen van dit project, anders heeft het geen nut’’ aldus Kor van der Meulen, mede-eigenaar van Bagels & Beans Leeuwarden. De Bagels & Beans Leeuwarden is voorzien van een sticker waarop staat ‘‘uitgestelde koffie’’. Hieraan zien voorbijgangers dat de Bagels & Beans Leeuwarden deelneemt aan dit project. Mocht de voorraad ‘‘uitgestelde koffie’’ op zijn, dan is de zaak bereid om uit eigen zak te betalen. Ze zijn er echter nog niet, Kor probeert meerdere horecagelegenheden in Leeuwarden bij dit project te betrekken. Met resultaat! In de toekomst zijn er meerdere horecagelegenheden die ook aan dit project deelnemen. Ook wordt er nagedacht over ‘‘uitgestelde broodjes’’.

Gewoon iets bestellen voor je medemens die niet zoveel te spenderen heeft. Het is een mooi gebaar om mensen te laten weten dat dit bestaat. Want wat is er nou leuker dan iets voor de ander te doen? Ook al is het iets kleins, het moet voor een ander heel groot gebaar zijn en een teken van waardering. In Engeland zijn er al veel cafés die dit uitvoeren. En hier in Leeuwarden, is de aftrap al gegeven door de Bagels & Beans. Maar ik weet zeker dat het ook in andere regio's al gaande is, wanneer ik op Facebook zoek.

Wees lief en bestel eens een uitgestelde koffie bij een van de deelnemende horecagelegenheden! Klein iets, groot gebaar.

Dit artikel heb ik ook geschreven voor Omroep Leo, de omroep waar ik stage loop.
Link: http://omroepleo.nl/uitgestelde-koffie-voor-de-minder-gefortuneerde-medemens/