Op jezelf wonen? Het is veel meer dan alleen je eigen regels bepalen

Gepubliceerd op vrijdag 5 februari 2016


Photo from journalisje

Eigen regels, je eigen ruimte met leuke meubels en muren in je favoriete kleuren, zelf weten wat je eet; het lijkt allemaal hartstikke leuk om op jezelf te gaan wonen. Veel kijken echter niet verder dan ''eigen regels'' en ''eigen inrichting''. Maar er komt véél meer bij kijken. Ik deel 10 dingen!

1) First of all: je moet schoonmaken. Stofzuigen, dweilen, afstoffen, de badkamer schoonmaken, en ga zo maar door. Alles wordt zo snel weer vies! Het is bijna zonde om het schoon te maken omdat je je realiseert dat het toch weer vies wordt. Maar ja, het moet. Hoe houdt mijn moeder het huis toch altijd zo schoon met meerdere zusjes en broertjes? Ik ben nog maar alleen!

2) Administratie bijhouden! Alle brieven bewaren, je moet weten waar je geld aan uit wordt gegeven.

3) Het wassen en drogen van kleding duurt soms lang. Wanneer je astma hebt, is het niet slim om je kleding in je kamer te laten drogen. En dan te bedenken dat ik tegen mijn moeder zei: ''morgen moet die broek schoon'', en hij dan ook daadwerkelijk schoon wás.

4) Boodschappen doen is echt prioriteiten stellen, want op alleen chips kun je niet leven. En wat is alles duur! Vooral wanneer je vegetariër bent en zoveel mogelijk biologisch probeert te eten. Je voelt je meteen schuldig wanneer je je beseft dat je binnen no time de chips bij je ouderlijk huis opat. Ik ben overigens wel bewuster geworden van waar ik het geld aan uitgeef wat eten betreft.


Photo from journalisje

5) Als je niet van koken houdt, stel je je waarschijnlijk voor dat je alleen maar pizza, patat, en ander eten besteld. Oh, en kant- en klaarmaaltijden. Maar echt, dat kun je na een week niet meer zien. Dat loopt je dan de strot uit. Na een week kant- en klaarmaaltijden te hebben gegeten zweer je echt bij aardappelen met groente en krijg je respect voor de maaltijden die je moeder/vader altijd op tafel zette. Inclusief vlees. Wát een tijd gaat er in het maken van een maaltijd zitten, en wat is het eigenlijk toch duur.

6) Weer gevalletje eten. Het is handig om te weten wanneer wie op visite komt zodat je je daarop kunt voorbereiden. Huis netjes? Check. Thee en koekjes? Check.

7) Niemand vertelt hoe verschrikkelijk léuk afwassen is (not). Die stapel borden stapelt met de dag meer op. De Eiffeltoren is er niks bij. Oké, dat laatste is misschien wat overdreven, maar je snapt het wel.

8) Je denkt misschien wanneer je op jezelf woont dat je heel veel geld uit kunt geven en non-stop elk weekend kunt stappen. Maar hey, al eens gehoord van de huur betalen, boodschappen, andere overtollige rekeningen, kapot apparatuur dat vervangen moet worden...

9) Je ouders riepen toen je nog thuiswonend was niet voor niets dat je niet te lang moest douchen of de kachel niet te hoog moest zetten. Want gas- licht en water kan duur uitvallen. Daar ben jij vast ook al achter gekomen. Vooral wanneer je de jaarafrekening ziet en deze hoger uitvalt dan je maandtarief. Oops!

10) Niet dat het een ramp is, maar kerstkaartjes en verjaardagskaartjes moet je nu toch echt vanuit jezelf sturen. Als je iemand zijn verjaardag kan onthouden zónder Facebook. En je moet zelf verjaardagscadeautjes kopen! Al is dat wel leuk.

Al om al is het wel leuk hoor, om op jezelf te wonen ;-)

Photo from journalisje