Journalist of niet: iedereen kan research doen

Gepubliceerd op zondag 21 februari 2016


Photo from journalisje

Of je nou via Facebook een persoon zoekt of via Google antwoorden zoekt voor je huiswerk: iedereen kan research doen. Daar hoef je geen journalist voor te zijn. Het verbaast mij dat sommige mensen alles geloven wat op internet staat. Momenteel circuleren er een hoop hoaxberichten op Facebook rond.  Een hoax is een ''bericht'' met een waarheidskern van 0,0%. Oftewel: bedrog, oplichterij. Ongeacht het onderwerp: de inhoud van de berichten zijn áltijd nep. Maar niet iedereen heeft dit door. 

Zo scheen het er een make-up verbod voor meisjes te komen, vluchtelingen mochten gratis met de trein reizen, de belastingdienst kan op iedereen zijn Facebook komen, en wanneer iemand een tweeling op de wereld zou zetten, moest er één tweeling af worden gestaan. Er zou ook in élke lantaarnpaal een camera komen wat als flitser moest dienen, dit om hard rijden binnen de bebouwde kom te voorkomen. .

Die berichten worden gemaakt omdat de makers in kwestie weten dat mensen tegenwoordig geen navraag doen en alles klakkeloos geloven. Het is media, toch? Het klinkt belachelijk, een make-upverbod, maar je hebt goedgelovige meiden die het bericht delen, gevolgd door een heel betoog. De makers van dit soort berichten vinden dit hilarisch, weten dat mensen goedgelovig zijn en spelen hier op in. Al met al krijgen ze vaak ook nog geld voor elke keer dat het artikel is gedeeld of gelezen. Sensatieberichten met een kern van waarheid van 0,0%.

Berichten afkomstig van Nieuwspaal, Kijkhet, De Speld, BADstad, De Raaskalderij, De Rechtzetting, Het Nieuws Van Morgen, Moeten We Niet Willen, He Wat, en dan kan ik nog wel even doorgaan, want daar komen de berichten vandaan. Er kan wel geschreven zijn over een heel recent onderwerp, maar de inhoud van die berichten is áltijd nep. Oh, de berichten komen misschien ook wel via Facebook van je goedgelovige vrienden die het paniekerig delen omdat ze in de veronderstelling zijn dat het waar is. Zo wees ik laatst iemand erop dat de ''camera's in lantaarnpalen'' onzin was. Zij was er van overtuigd van wel, wánt het staat immers op internet? En haar rijinstructie had het bericht gedeeld. Goh. Met logisch nadenken kom je ook een heel eind zou je zeggen. Kom op zeg, camera's in élke lantaarnpaal in Nederland, die fungeren als flitsers. Denk éven na. Hoeveel lantaarnpalen hebben we wel niet in Nederland? Als je een beetje technisch aangelegd bent, weet je dat het in de knel komt met veegpulssensoren. Maar goed.

Hiermee wil ik zeggen: geloof niet alles wat er op internet wordt gepubliceerd. Mocht er bijvoorbeeld echt een make-up verbod komen, dan stonden de kranten er wel vol mee. Dan kwam het op het journaal. En dan kreeg je ook pushberichten van de nieuwsapps die je volgt, mocht dat het geval zijn. Nee lieverds, niet alles geloven wat op internet wordt geschreven. Mocht je twijfelen, herleid dan de bron, of zoek het even na op Google. Voorkom je een hoop paniek om niks en frustratie mee.

En nu ga ik mij opmaken. Lang leve make-up.