Een match! En nee, niet via Tinder.

Gepubliceerd op donderdag 25 februari 2016

Photo from journalisje

Ik heb een héle leuke match. Niet via Tinder, maar via Wehelpen. Ik doe al veel vrijwilligerswerk, maar nu heb ik weer eentje er bij. Ik ga namelijk een vrouw helpen met boodschappen doen. Ook ga ik om de dag met haar wandelen. Laatst schreef ik al een artikel voor de lokale omroep van Leeuwarden waar ik momenteel stage loop, vandaar dat ik de zaken even herhaal.


Elkaar helpen is iets vanzelfsprekends, zou je zeggen. Echter leven we in een maatschappij waarbij men steeds meer aan zichzelf denkt. Mensen die hulp nodig hebben moeten er om vragen. Althans, als ze om hulp dúrven te vragen. Of dit nou het uitlaten van de hond is, het houden van gezelschap, het halen van boodschappen omdat een ander het niet meer kan, het verschaffen van Nederlandse les aan vluchtelingen: de hulpvragen van tegenwoordig variëren.

De website WeHelpen is een erg handige website waarbij mensen die hulp nodig hebben een oproep kunnen plaatsen. Deze wordt zichtbaar op de website en kan iedereen zien. De ‘‘we’’ in WeHelpen staat voor iedereen. Daarmee bedoelen ze dat ook behulpzame mensen zich kunnen aanmelden om hulp aan te bieden. Alles is op vrijwillige basis. WeHelpen is opgezet met als achterliggende gedachte dat je iets kunt betekenen voor een ander. De instantie gelooft in wederkerigheid: iedereen kan iets betekenen voor een ander, en dat wil vrijwel iedereen ook doen. WeHelpen is op vrijwillige basis. Je helpt iemand omdat dat een goed gevoel moet opleveren. De website helpt je om te zien waar er in jouw buurt hulp nodig is en wat voor soort hulp dit is. Het is mogelijk om een ‘‘onzichtbaar’’ netwerk rondom iemand te organiseren. Wanneer iemand bijvoorbeeld zijn been breekt en tijdelijke hulp nodig heeft, of wanneer iemand ouder is en niet alles zelf meer kan. Voor zo’n netwerkgroep heb je een account nodig. Je kunt ook zichtbaar zijn voor de website en andere leden. Je kunt zelf mensen uitnodigen die ver weg wonen, denk bijvoorbeeld aan een neef die af en toe zijn favoriete tante bezoekt maar wil voorkomen dat er dan tegelijkertijd 3 anderen zijn. Je kunt afstemmen wie wanneer een handeling uitvoert. WeHelpen is een coöperatie waarvan zo’n 100 organisaties, gemeenten, ziekenhuizen, zorg- en welzijnsverenigingen en verzekeraars lid zijn. Zij vertellen hun klanten/verzekerden/patiënten over de mogelijkheden om via de website hulp te bieden of te vinden.
Photo from journalisje
Al ongeveer 27.000 mensen in Nederland zijn via de website in contact met elkaar gekomen. Ook in Leeuwarden is er erg veel vraag naar hulp. De vragen die hier het meest gesteld worden zijn of er mensen bereid zijn om gezelschap te houden, mee om boodschappen, wandelen, of helpen met klusjes in huis. Al om al staat gezelschap op nummer een, omdat er ook veel eenzame ouderen in Leeuwarden zijn. In Leeuwarden wordt veel hulp aangeboden omtrent helpen met de financiën, meegaan naar afspraken (bijvoorbeeld het ziekenhuis), boodschappen doen, helpen met de computer, gezelschap houden, huishoudelijke klusjes, verzorgen, en klussen in de tuin.
Je zou kunnen denken dat mensen misbruik van de situatie kunnen maken. Daarom wordt elk aanbod en elke vraag gescreend. Als er iets onhandig is geformuleerd of als er bijvoorbeeld toch een financiële vergoeding wordt gevraagd, nemen ze contact op. Maar het blijft burenhulp, een vriendendienst van iemand die je nog niet kent. Dus vermeld geen contactgegevens in je profiel: die informatie wissel je uit in een besloten emailomgeving. En gaat er toch een keer iets mis? Dan zit er op elke webpagina een knop Meld Misbruik, waarnaar direct actie wordt ondernomen. WeHelpen gaat uit van vertrouwen en biedt mensen de mogelijkheid om elkaar te zoeken en vinden op het gebied van informele hulp. Omdat het je een goed gevoel geeft en omdat je de dag van een ander écht mooier kunt maken door even een handje te helpen.
Ook iets betekenen? Ga naar www.wehelpen.nl .

Ook door mij geschreven: http://omroepleo.nl/we-helpen/