Ontelbaar veel

Gepubliceerd op woensdag 18 november 2015

Photo from journalisje

De titel kun je op twee manieren opvatten. Ontelbaar veel artikelen gerelateerd aan Parijs, maar ik doel op ontelbaar veel woorden die na aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs door mijn hoofd gaan. Alhoewel ik er eigenlijk ook weer geen woorden voor heb. Dat er zo veel kan veranderen in een week, daar ben ik nu wel achter gekomen.

Vorige week was ik in Parijs met de tweede- en vierdejaars Journalistiek en Fotografie studenten. Alles was zo vredig in de stad van de liefde. We bezochten Paris Photo, ik maakte ontelbaar veel foto's en keek mijn ogen uit naar de mooie gebouwen en bezocht de toeristische plekjes van de Kunstenaarswijk tot de Notre Dame aan toe. Mijn voeten hebben nog nooit zo'n pijn gedaan, maar het was het allemaal waard. Ik genoot van mooie mensen, gebouwen, en omgeving. Ik en vriendin Douaa kregen een mini-rondleiding door Parijs van een kennisje Hayat, een hele lieve vrouw, ook woonachtig in Parijs. Nietsvermoedend stond ik om me heen te genieten van de kleine dingen in de straat die dezelfde avond in een hel zou veranderen.Photo from journalisje

Het was vrijdag de dertiende. Tijd om weer richting Nederland te gaan, de twee leuke dagen in Parijs zaten er weer op. Er werd gezeurd dat sommigen niet naar huis wilden. Ik was er een van. Hoe kun je in zo'n korte tijd heel Parijs bekijken? Maar prima,ik moest wel naar huis aangezien ik in het weekend een bruiloft had staan. Er werd over en weer gegrapt dat er iets zou gaan gebeuren na aanleiding van de datum (vrijdag de dertiende schijnt ongeluk te brengen, you know?), maar dit waren enkel grapjes. We waren nog maar nét in Nederland tot we te horen kregen wat er gaande was in Parijs. De twee leuke dagen in Parijs leken ineens niet bestaan te hebben. We kregen te horen dat er een restaurantje was beschoten, exact het restaurant waar we tegenover hebben gegeten, we kregen te horen dat er een aanslag was op het voetbalstadion, en dit was niet het enige. Als je dezelfde dag nog op die vredige plekken bent geweest, de president hebt zien rijden in een auto met tig beveiligers, is het erg onwerkelijk, maar wanneer je in beelden denkt zie je die gebeurtenissen gewoon voor je, mede omdat je de locaties dezelfde dag nog hebt gezien. Met name wanneer de filmpjes op internet opduiken en je de locaties gewoon herkent. Verschrikkelijk voor al die onschuldige slachtoffers die een leuk avondje uit op de planning hadden staan en het niet kunnen afmaken. En nog erger; voor hun nabestaanden.

Het is niet eerlijk om te zeggen dat ik een engeltje op mijn schouder heb gehad omdat ik met de tweede- en vierdejaars op tijd ben vertrokken. Als ik dat zeg, vind ik het niet eerlijk tegenover de slachtoffers die niet ongedeerd zijn gebleven. Waarom hebben zij geen engeltje gehad? Ik ben er van overtuigd dat je dit soort momenten niet kunt voorkomen, hoe graag we dit ook zouden willen. Hoe egoïstisch het ook klinkt, en ik zeg dit niet om de daden van de IS (die overigens de I van islamitisch niet eens verdienen) goed te praten, maar je zult maar op het verkeerde moment zijn. Dat valt niet te plannen. Als het gebeurt, dan gebeurt het, hoe naar het ook klinkt.

En ik weet dat de dreigingen erg hoog zijn momenteel, Nederland zal ongetwijfeld binnenkort ook het doelwit zijn, maar we moeten vooral niet bang zijn en grote steden en evenementen gaan mijden. Dat is juist wat de IS wil; macht. Anst. Dat we ons zo overgeven. Nederland is laf, dat weet ik, maar laten wij, de burgers, ze die angst door dingen te vermijden niet geven. En ik weet dat er ontelbaar veel onbegrip is omdat ontelbaar veel terroristen uit naam van ''Allah'' roepen. Ontelbaar veel mensen denken dat terroristen moslims zijn. Ha, wrong! Ik heb uit de bibliotheek een Koran geleend, en daarin staat beschreven dat een échte moslim geen mensen doodt. Dit geldt ook voor andere geloven. Daaruit kun je dus opmaken dat terroristen géén moslims zijn, al beweren ze van wel. Dat wil ik jullie meegeven. Dank.P.s; ik pak mijn blog weer op. Je zult vast wel merken dat het schrijven mij niet zo makkelijk afgaat, maar ik doe mijn best. x