Wat voegt het eigenlijk toe?

Gepubliceerd op zondag 26 juli 2015


iPhone

Wat voegt het eigenlijk toe om mensen toe te voegen op Facebook die je (vrijwel) niet kent? Mensen die je liever met opgeheven hoofd voorbij loopt dan gedag te zeggen maar ze wel toevoegt op Facebook? Die vraag stel ik vaak aan mensen.

Ik schoon namelijk regelmatig mijn Facebook op. Letterlijk even het vuil er tussen uit halen. Er zitten  in mijn ''vrienden''lijst vaak mensen waar ik geen contact meer mee heb, mensen die niks plaatsen maar wel op Facebook zit om anderen in de gaten te houden, of de meest voorkomende: mensen die op Facebook overal op reageren, als je ze ze in het echt tegenkomt je met opgeheven hoofd, rollende ogen, en neusophalend voorbij lopen. Ook krijg ik vaak weer nieuwe vriendenverzoeken. Variërend van mensen die ik nét heb verwijderd, tot mensen die mij ''hebben zien lopen''.

In dit artikel deel ik een paar typische Facebook ''ik voeg je toe want'' gevalletjes. Ik ben benieuwd of jij ze herkent of dat er een paar gevalletjes missen!


Ik voeg je weer toe wat je hebt me verwijderd
Je hebt zelfs mensen die instellen dat wanneer ze een ''facebookvriend'' verliezen, een melding krijgen. Ja, ik hoorde een vriend er laatst ook al over. En ik merk precies welk persoon deze tool heeft. De een vindt het handig, ik vind het creepy. Doe ik mijn Facebookopruiming, krijg ik enkele minuten daarna een vriendschapsverzoek van degene die ik nét heb verwijderd. Dit is al heel vaak voorgekomen. Via Instagram had je ook zo'n app (die ik even wilde uittesten omdat ik een winactie had en je hopeloze bloggers hebt die je gaan volgen zodat je een melding krijgt, en minuten later weer gaan unfollowen, maar oke) Ze krijgen een melding. ''Lisanne van der Ploeg heeft je verwijderd als vriend''. Ik krijg dan trouwens vaak een bericht met: ''waarom heb je me verwijderd?''.

Als ik door het dorp loop, een -wat klinkt dit zielig- ''Facebookvriend'' die ik in het echt wel redelijk goed ken en op Facebook heb gedag zeg en deze mij met opgeheven hoofd, ophalende neus en rollende ogen voorbij loopt terwijl ik zéker weet dat diegene me heeft gezien en gehoord? En dit komt vaker voor? Ja, dan verwijder ik je. Ook als dit wordt opgemerkt krijg ik een bericht met: ''waarom heb je me verwijderd?''. Ik ben dan wel zo netjes om te reageren: ''Als ik niet interessant in het dagelijks leven ben, waarom zou ik dan interessant zijn om te volgen op Facebook?''. 9 van de 10 keer is het dan stil (of is het de volgende keer op straat vol enthousiasme ''hoi'', 1 van de 10 keer ben ik een arrogante trut. Ok. Terwijl ik juist degene ben die wat zei, máár ok.

Ik voeg je toe want ik zag je lopen/werken dus ik weet wie je bent
Je hebt ook het type mens dat je toevoegt. ''Oh ik zag je lopen/werrken in de supermarkt/discotheek, ik denk voeg je even toe.'' Het type geval die geen enkele foto op Facebook heeft waar hij/zij/het zelf op staat, maar alleen maar foto's van bloemen, dieren, of auto's. Uh oke, maar wie ben jij en hoe ken jij mij? Nou, hoe ze mij kennen, ze zagen mij lopen! Ik zie dagelijks tig mensen in de winkel en heb tig mensen aan mijn kassa, in de discotheek fotografeer ik ook heel wat mensen, en ik heb alleen vrienden op mijn Facebook. Ik wil liever geen klanten (en mensen die ik niet ken!) in mijn lijst. Als ik ook nog netjes excuseer dat ik ze niet toevoeg omdat ik alleen vrienden op mijn Facebook heb en geen flauw benul heb van wie het is om het feit dat diegene vaak geen foto heeft, ben ik ook vaak een arrogante trut. Of een bitch waar een hele erge ziekte voor staat. Ok.

Seriously?

Ik voeg je toe want ik mag je niet, ik roddel graag over je, daarom nodig ik je uit zodat ik kan lezen wat je allemaal doet zodat ik weer iets leuks over je heb te vertellen in negatieve zin. 
Ik krijg ook vaak uitnodigingen van mensen die mij helemaal niet mogen. Ik vind het zelf echt hilarisch en lach de mensen die dat doen echt vierkant uit, ook al is het van hun kant misschien ook wel sarcastisch bedoeld. Of stoer praten tegenover hun vrienden: ''ik nodig Lisanne even uit''. Alsnog laag, maar oke. Als je mij niet mag, nodig je mij uit om te zien wat ik allemaal doe? Stoer dat je het durft hoor. Ik weet wat er in die kopjes omgaat. Erg doorzichtig. Alsof ik door zo'n uitnodiging ineens denk: ''Oh ze vindt me aardig! Ze nodigt me uit!"' Nee. Ik lach me kapot hierom, ik vind het aan de andere kant ook wel wat sneu.

Ik voeg je toe want ik wil veel likes op mijn duckface foto's
Of het geval die iedereen en alles uitnodigt en accepteert op Facebook. Zo ken ik een meisje die iedereen toevoegt op Facebook zodat ze meer likes op haar profielfoto krijgt (althans, dat hoopt ze door deze manier te doen alleen het werkt averechts, haha), mensen die ze niet kent (nouja, alleen van naam dan) schat lieverd en pop noemt. En dan mij ook tig keer toevoegen. Ik ken ze alleen omdat ze in hetzelfde dorp woonde. Ik was ook haar ''schat, lieverd, pop.'' En we moesten snél weer eens afspreken. En een drankje doen. En dat terwijl we dat nog nooit hadden gedaan. Ik haar amper ken. Nou, als je iedereen klakkeloos toevoegt, zul je mij niet missen tussen die duizenden vrienden van je.

Ik voeg je toe want dan kan ik je taggen in een statusupdate 
Het typische geval die je vaak op feestjes treft, de hele avond vertoeft op zijn/haar telefoon, waar bijna geen gesprek mee te voeren is omdat een telefoon interessanter is, die je na afloop van het feestje je uitnodigt op Facebook, je het geval wel accepteert omdat je weet wie het is, en je de volgende dag tagt in bericht: ''super gezellig feestje gehad met Lisanne van der Ploeg en 20 anderen.'' Ohja. Je was inderdaad erg gezellig, hashtag areyoukiddingme.

Ik ben trouwens wel erg blij dat je na een aantal keer dezelfde vriendschapsverzoek ontvangen te hebben op het knopje ''markeren als spam'' kunt drukken, zodat ze je geen verzoeken meer kunnen sturen. Misschien zit ik anders in elkaar dan de meeste Facebookers, maar ik voeg echt niet klakkeloos iedereen zo toe. Wat voegt het eigenlijk toe?

Welk typisch ''ik voeg je toe want'' gevalletje mist in deze lijst?