Waarom een goede fotograaf zo ''duur'' is

Gepubliceerd op donderdag 23 juli 2015eigen foto

Ondanks dat ik veel concurrerende fotografen heb gaat het heel erg goed met mijn fotografie. De laatste tijd stromen de opdrachten binnen, variërend van cakesmashshoots, newborns, loveshoots, tot bruiloften.

Maar de meningen over fotografen zijn verdeeld. Ik weet dat ik nog lang niet professioneel ben, (wat is de definitie van professioneel eigenlijk? Die is voor iedereen anders!). Ik studeer wel om een diploma te krijgen, om bevoegd te worden. Er zijn zoveel mensen die een spiegelreflexcamera aanschaffen, het beruchte fotootje van een bloem maken waarbij de achtergrond onscherp is waardoor ze denken dat ze ook professioneel zijn. Dat resulteert vaak in mensen die zich ook aanbieden als fotograaf. Fotograaf, die portretten maakt. Gratis nog wel. Dat vind ik echt jammer, want dit verkloot de inkomsten van de ''echte'' goede fotografen. En zo hebben zij vrijwel geen werk omdat ze als ''duur'' worden bestempeld, want waarom zou je betalen als een ''amateur schuine streep hobby fotograaf'' zich gratis aanbiedt?  Ik wil niemand zijn hobby afpakken of verbieden, maar wil toch even vermelden waarom je een hoge prijs betaalt als je een echte (GOEDE) fotograaf inhuurt.

Wil je een fotograaf huren, of alleen maar zijn/haar foto's hebben? Je denkt misschien dat je alleen betaalt voor iemand die eventjes foto's maakt. 9 van de 10 keer zijn er amateur fotografen die met een simpel cameraatje foto's maken en er verder niks mee doen.

Maar nu komt het. Waarom is een normale, goede fotograaf, eigenlijk zo duur? Hij/zij is zo duur, omdat je eigenlijk voor heel veel dingen betaalt.
- Je betaalt voor de foto's die hij/zij maakt.
- De afschrijving van de camera en objectieven.
- De tijd die hij/zij erin steekt
- De nabewerking
- De kosten voor het reizen
- Memorie kaartjes
- Websitekosten
- Het kopen van de programma's zoals Photoshop en Lightroom (als deze gekocht zijn dan)
- Last but not least; om rond te komen! Voor de boodschappen, enzovoort.

Als je dit zo leest, is het vanzelfsprekend, toch? De quote: ''If you think it's expensive to hire a professional, wait until you hire an amateur'', wil ik jullie toch even onthouden.

Denk voortaan even twee keer na voordat je iemand wilt boeken, en check het portfolio van de desbetreffende fotograaf/fotografe, voordat je oordeelt of iets duur is of niet.