5 tips om een sollicitatiegesprek door te komen

Gepubliceerd op zaterdag 4 juli 2015Toen ik 18 werd, stopte mijn contract bij de supermarkt. Ik had er 2 jaren opzitten. Na die tijd ben ik continue aan het solliciteren geweest. Ik heb zelfs gesolliciteerd voor baantjes waar ik totaal niks mee had. Elke gelegenheid om te mogen en kunnen werken wilde ik aanpakken, zonder resultaat. Tot nu! Ik ben 20, en ben zojuist aangenomen, weer bij een supermarkt! Weliswaar een andere dan waar ik 2 jaar geleden werkte, maar het werken in een supermarkt blijf ik leuk vinden, dus dit is helemaal leuk!

Ik ben na mijn 18e wel op veel gesprekken geweest en heb veel brieven verstuurd. Ik kreeg vaak als reflectie terug dat ze mij niet wilden aannemen omdat ik te oud was, maar dat ik wel een goede indruk achterliet. Hoe heb ik ervoor gezorgd dat ik een goede indruk achterliet bij een bedrijf na aanleiding van mijn sollicitatie? Deze dingen vroeg ik vaak terug. Na aanleiding van die terugkoppeling geef ik 5 tips om een sollicitatiegesprek goed door te komen. Sommigen  punten zijn érg vanzelfsprekend, maar er zit ook iets tussen die je misschien niet kent. Mijn eigen tips.

1) Een goede voorbereiding is het halve werk
Denk voor het gesprek welke mogelijke vragen je kunt verwachten. Waarom wil je hier werken, welke werkzaamheden zou je moeten verrichten denk je? Let op: kom niét te voorbereid over! Je kunt ook een vraag verwachten zoals: ''waarom zouden we je niet moeten aannemen?''. Daar kun je als je nog vrij jong bent op antwoorden: ''omdat ik nog geen ervaring heb, maar ik hoop dat bij deze op te kunnen doen omdat ik snel leer.''. Mocht je ouder zijn, in dit geval zoals mij, was bij mij het antwoord: ''Een reden om mij niet aan te nemen is mijn leeftijd. Ik ben 20, heb ervaring met in een supermarkt werken, maar vanuit jullie winkelperspectief snap ik dat jullie liever iemand van 16 hebben, puur om het kostenplaatje''. Vragen zoals: wat zijn goede eigenschappen van je? Komen ook véél voor. Ik denk van te voren altijd na over welke kwaliteiten ik beschik zodat ik niet ter plekke een vraag moet beantwoorden met: ''uuuh......''.

Hier een paar voorbeeldjes:
Ik ben flexibel
Ik ben geduldig
Ik durf op mensen af te stappen
Ik ben eerlijk en durf mijn mening te zeggen
Ik laat mij niet op de kop zitten door anderen
Ik kan anderen goed overtuigen
Ik ben en werk zorgvuldig
Ik ben optimistisch
Ik ben alert
Ik ben serieus maar ook altijd in voor een grapje
Ik ben sociaal
Ik ben nieuwsgierig en leergierig
Ik ben een aanpakker, ik zet door
Ik kan zowel goed in een groep werken als zelfstandig

Wees wel eerlijk. Als je geen geduld hebt, moet je niet zeggen dat je wél geduld hebt.

Nog een tip, als er wordt gevraagd wat een slechte eigenschap is, kun je een trucje uitoefenen. Je kunt zeggen: ''Ik heb de neiging om soms te lang door te gaan.'' Dat is aan de ene kant weer hartstikke gunstig voor het bedrijf. Zo geef je wél antwoord op de vraag, maar draai je het bewust al onbewust om naar iets positiefs. Wat voor jou negatief is, hoeft voor een bedrijf niet zo te worden ervaren!

2) Verkoop jezelf
Geef bij binnenkomst een stevige handdruk en zeg je voor- en achternaam. Belangrijk: glimlach! Niet overdreven, maar het moet wel gemeend zijn. Stel jezelf voor. Presenteer jezelf, je moet jezelf als het ware verkopen aan het bedrijf waarvoor je solliciteert! Zeg wederom je voor- en achternaam, waar je woont, met wie, wat je studeert, wat je hobby's zijn, eventuele eerdere werkervaring. Denk ook goed om je articulatie en spreek rustig.

3) Referenties
Werken er bekenden/mensen uit je vriendenkring in het desbetreffende bedrijf waar je solliciteert? Het doet altijd goed om even te noemen: ''Oh, is ... vandaag ook aan het werk?''. Sowieso dat je de vraag krijgt: ''Ja, ken je die ook?''.4) Wees netjes, maar sloof je niet uit
Hoe je eruit ziet, bepaald voor 2/3 een beeld van hoe je bent. Al is het buiten 30 graden, trek nette schoenen en een blazer aan. Ik had een jurkje tot over mijn knieën, maar had daaroverheen wel een zwarte blazer. En dat terwijl het buiten 30 graden was. Onder het jurkje droeg ik mijn nette Allstars. Als je op een minder warme dag solliciteert is een nette spijkerbroek met blazer ook vanzelfsprekend. Sloof je niet uit, je hoeft geen haarbandjes kroontjes of wat dan ook in, doe je niet anders voor, maar netjes mag wel. Doe je haar in een knotje/staart. Oogt wat netter, vooral als je in een supermarkt solliciteert. Houd je make-up basic, doe een niet te felle lippenstift op. Oh, en over parfum/deo gesproken: doe niet een al te zware parfum op. Kan mensen nogal afschrikken. Zorg ook dat je nagels netjes of niet zijn gelakt. Lijkt zo gek en onverzorgd als je nagels chippen.

5) Be thankful
Bedank de desbetreffende personen die je hebben uitgenodigd na afloop voor de tijd en zeg erbij dat je hoopt snel te horen of je wordt aangenomen ja of nee. Dat je erg nieuwsgierig bent. Wens ze ook nog een fijne dag. Niet omdat het moet, het moet natuurlijk wel gemeend zijn. Ik ben een meisje die ieder zo een fijne dag toewenst, dus bij mij komt het er standaard, wel gemeend, uit.


Ook belangrijk...
Als je echt een uitgaanstypje bent, en je bijvoorbeeld elke week wordt getagd in uitgaansfoto's: scherm dan eventjes je profiel af. Al is het tijdelijk, dat maakt niet uit. Hoe vaak ik wel niet heb gehoord: ''mooie foto's maak je zeg!'' omdat ze op mijn website hadden gekeken. Niet om jullie bang te praten, maar ze zoeken écht naar je. ;-)

Wat is jouw ultieme zo-overleef-ik-een-sollicitatiegesprek tip?