Tip: een kleurenanalyse!

Gepubliceerd op maandag 15 juni 2015

Eindelijk na heel lang nagedacht te hebben tóch dat ene shirtje gekocht. En dan kun je op het moment van betalen wel heilig overtuigd zijn van het feit dat je het echt wilt en váák zult dragen, al een beeld hebben van welke items je er bij kunt combineren, vaak verandert de mening bij thuiskomst. Het shirt maakt je te bleek? Er is 3 van de 4x vaak wel een reden om een pas gekocht kledingstuk niet aan te trekken. Terugbrengen is soms teveel moeite, of door drukte vergeten we dit soort dingen. Resultaat; het desbetreffende kledingstuk belandt onderin je kast, geef je aan een vriendin, zusje, of doneer je in de Humana bak. Ik durf te wedden dat veel meiden met dit probleem kampen. Lading kleding ingeslagen? Het is echt zonde om geld uit te geven aan kleding waarbij je er later achter komt dat het toch niet zo mooi staat. Of draag je alleen maar zwart? Kleur is toch ook wel eens leuk voor de afwisseling?

Gelukkig leven we in 2015, een tijd met vele mogelijkheden op het mode gebied. Ik besloot een kleurenanalyse te doen, omdat ik alleen maar zwart draag. Dit zodat ik ook weet welke andere kleuren passen en ter variatie een keer iets anders kan dragen. Benieuwd hoe zoiets gaat?

Ik ging op bezoek bij Grytsje Hoekstra, een hele lieve spontane meid die de kleurenanalyse doet.

Dit is Grytsje, van http://kleurstylistfriesland.nl/. Haar bedrijfje zit in Surhuisterveen en is een uit de hand gelopen hobby. Zij doet voornamelijk kleurenanalyse's, maar doet ook garderobe checks, geeft kledingadvies, is een personal shopper, geeft workshops, en zo meer.Bij binnenkomst hing er meteen een ontspannen sfeer. Ze ging kort samenvatten wat de bedoeling was. Daarna gingen we aan de slag. Ik nam plaats op een krukje voor een spiegel en kreeg een witte doek over mij heen als soort schort. Dit zodat ze een neutrale ondergrond had, zodat het makkelijker was om te kijken welke kleuren matchen bij mij. Met behulp van verschillende kleurenkragen, een stuk stof met allemaal mooie kleuren, ging ze kijken wat het mooist bij mijn ogen, huid, en haarkleur past. Welke kleur doet iets met mijn uitstraling? Bij sommige kleuren oogt mijn huid neutraler en frisser, terwijl er bij de andere kleuren een donkere schaduw onder mijn kin valt. Grytsje legt goed uit wat er gebeurt met een kleur, zodat je het zelf ook kunt zien. Ook vertelt ze welke kleuren minder mooi zijn, en welke juist heel mooi zijn. Ik wist niet dat ik van zwart schaduwen onder mijn kin kreeg, maar nu ze het vertelde zag ik het zelf. Dit zijn kleine dingen waar Grytsje echt oog voor heeft, die mij niet zouden zijn opgevallen.Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat gedempte, warme, én lichte kleuren het best bij mij passen. Maar ook pastelkleuren kunnen mij erg mooi staan. Apart om dit zo te zien omdat ik dit zelf niet had verwacht. Pastelgroen, pastelroze, lila, lichtblauw, poederroze, maar aan de andere kant bordeauxrood, kakigroen, taupe, enzoovoort. Je krijgt een klein boekje mee waarin de kleuren staan en tips, zodat je dit altijd nog eens thuis kunt nakijken.Mannen doen deze analyses ook, alleen hebben mannen vaak geen idee wat ze er van kunnen verwachten. De kleur rood kan bij een man simpel zijn, niet wetende dat er ook fenomenen bestaan zoals ''bordeaux rood'', haha.
Een groot voordeel van zo'n analyse is dat je een verhoogde zelfwaardering hebt. Ook heb je een op kleur afgestemde garderobe. Daarom raad ik iedereen, woonachtig in Friesland, een kleurenanalyse bij Grytsje aan! Een kleurenanalyse mag dan wel wat kosten (€85.-), maar wat heb je liever? Uiteindelijk voor honderden euro's per jaar ''weggooien'' aan kleding omdat het achteraf toch niet zo mooi blijkt te zijn, of eenmaal wat geld uitgeven aan een analyse waarbij je voortaan wél weet welke kleuren je staan zodat je een miskoop voorkomt? Ik ben voor het laatste gegaan en heb meteen allemaal nieuwe kleding besteld. Weer eens iets anders dan zwart ;-)

Met dank aan Grytsje, van Sjoch!. En aan mijn mem, voor het maken van de foto's.