''Ik bijt liever mijn nagels aan flarden dan dat ik tekst jat''

Gepubliceerd op vrijdag 29 mei 2015


eigen foto.

Sinds ik de opleiding Journalistiek Fotografie volg, ben ik er achter gekomen dat je niét zomaar een foto van Google mag gebruiken/kopiëren in een (blog)post, tenzij je de foto in dit geval ''embed''. Er kan echt een boete, of in het ergste geval een celstraf aan je kleven, mocht de eigenaar van het gekopieerde ''materiaal'' kwaad willen. Daarom ben ik nu érg voorzichtig met het gebruiken van foto's op internet. Ik maak liever zelf een foto dan dat ik eentje kopieer.

Wat trouwens ook niet mag, is het kopiëren van teksten. Het lijkt allemaal zo makkelijk; een eigen website opzetten, een artikel schrijven. Persoonlijk schud zo een heel verhaal uit mijn mouw als ik iets moet schrijven, al moet ik daarvoor soms wel even op mijn nagels bijten. Maar voor anderen kan een tekst bedenken nog wel eens een moeilijke opgave zijn. Je hebt van die mensen die willekeurige websites afstruinen en denken: hé, die tekst kan ik ook wel gebruiken! Wat leuk! En zo kan een website als ''voorbeeld'' worden gebruikt. Het lijkt misschien overdreven, maar het gebeurt vaker dan je denkt.


eigen foto


Ik wrijf het er even nog een keer in: tekst kopiëren zonder toestemming mag niét! En al helemaal niet als er op de website zo'n berucht lettertje ''c'' staat met een rondje eromheen gevolgd door het woord copyright. Soms staat het woord Copyright ook voor het tekentje. Voor de duidelijkheid: mocht je dit tekentje niet kennen: het is het onderstaande symbooltje. Dit symbool betekent dat je niét mag kopiëren omdat de rechten van de eigenaar (van de foto/website/whatever) zijn. Onthoud dit.
(Uiteraard heb ik deze afbeelding zélf gemaakt in Paint. Dus niks van Google. Knap hè.)

Toen ik laatst op een website van een ''fotografe'' van een dorpje verderop terecht kwam, leek het even alsof ik op mijn eigen fotowebsite zat. De tekst was van begin tot eind hetzelfde. Zelfs de contactpagina! Absurd. Ik heb er dagen over gedaan om mijn website te schrijven en iemand heeft het met een muisklik hetzelfde? Nadat ik het meisje in kwestie er op aan had gesproken, had ze het uiteindelijk tóch aangepast (wat ik dan wel weer kan waarderen). Waarom zou je in godsnaam een hele site gaan kopiëren? Het is dat ik nog niet professioneel ben en dit (nog) niet mijn werk is, ik nog in opleiding ben, anders hadden hier ook zeker consequenties aan gezeten.

Straks kopieer je eens een tekst (of heb je een foto zonder bron gekopieerd), en wil de eigenaar daarvan kwaad. En dan? Je zou maar 4 jaar in de gevangenis moeten zitten voor een paar zinnetjes en/of een foto die je exact kopieert van de ander omdat je zelf een gebrek aan inspiratie hebt of omdat je te lui bent om je eigen intro te typen, of je zou maar een mooie boete moeten betalen die nóg hoger is dan een geleende studie van 4 jaar. Als er met het wetboek wordt gezwaaid (Inbreuk op het auteursrecht, artikel 326B strafrecht) of als je een factuur krijgt met wat de kosten per zin/pixel bedragen, dan weet je al hoe laat het is. Tegenwoordig gebeuren dit soort dingen steeds meer. Probeer dit asjeblieft te voorkomen door gewoon niet klakkeloos het een en ander te kopiëren!

Ik wil jullie allemaal op het hart drukken, om, mócht je ooit een foto (of tekst!) van iemand willen gebruiken; vraag asjeblieft of dit mag en vergeet de bronvermelding/naam van de maker niet! Zorg dat je de toestemming ook zwart op wit hebt staan. Of dit nou via de mail is, Facebook; als je het maar hebt. Ik ben in het verleden geïnterviewd op andere blogs, en vond het ontzettend netjes wanneer de personen in kwestie vroegen of ze een foto mochten gebruiken. Dan weet je tenminste waar het terecht komt. Want zeg nou zelf, het zou nogal lullig zijn om via Google Image Search erachter te komen dat je foto overal op WeHeartIt staat, en een ander er met de eer vandoor gaat. En stel, als ik echt met de handen in het haar zit omdat ik iets niet kan schrijven,  dan zou ik nog liever mijn nagels aan flarden bijten om het feit dat ik super geconcentreerd aan het denken ben wat ik moet schrijven dan dat ik iets moet jatten.  Zouden velen ook eens moeten doen. :)


eigen foto