Discriminatie,of logica?

Gepubliceerd op zaterdag 28 februari 2015

De meeste scholieren hebben ongetwijfeld wel een bijbaantje. Of in het weekend als je op de Friese Poort zit, want met dat rooster is het onmogelijk om na school nog te gaan werken. Maar naarmate je levensjaren verstrijken en je de 18 gepasseerd bent, wordt het alsmaar moeilijker om een bijbaantje te vinden. Je krijgt namelijk vaak de stempel ''duur'' op je hoofd geplakt.

Als je 16 bent, krijg je de stempel goedkoop op je hoofd geplakt. Je kan dit vergelijken met massaproductie. Veel laten werken, voor weinig geld. Natuurlijk heeft een supermarkt liever 2 personeelsleden in dienst die €3,33 per uur verdienen en op een avond 3 uurtjes moeten werken, dan iemand van 18 die €6,66 verdiend. Reken zelf maar uit. Uiteindelijk heb je ''twee voor de prijs van 1''.Aan de ene kant snap ik het, want zeg nou zelf: als jij een winkel in loopt, exact twee dezelfde broeken hebt, de een het prijskaartje €90.- telt en de ander €45.- , dan ga je uiteindelijk ook voor de goedkoopste, mocht je aan de inhoud van je beurs moeten denken en geld willen overhouden. Niet dat de kwaliteit hetzelfde kan zijn, maar dat weet je niet. Het is geld dat telt, tegenwoordig.

Maar aan de andere kant: iedereen verdient kansen. Ik heb tig' sollicitaties de deur uit laten gaan, sta bij allerlei uitzendbureau's ingeschreven en bel ze veel (zonder resultaat), maar zelfs in de horeca doen ze moeilijk. Ze hebben liever een 16 jarige -die niet eens achter de bar mag staan maar okay- dan iemand van 19. En dan kan ik nog wel een o-zo-mooie brief hebben geschreven, zoals ik al zei: het is de leeftijd, dat telt. En dan 9 van de 10 keer niet eens een brief terug ontvangen. Echt, ik pak alles aan. Als ik maar werk heb. Maar het lukt dus niet, omdat mijn leeftijd dwars zit. De een vindt het discriminatie, ik vind het logisch, al zou ik wel graag wat extra centen willen verdienen. Dus aan de ándere kant... ;-)

En wat ik dan helemaal raar vind, is dat je 16 jarigen hebt die het vertikken om te werken, omdat ''papa en mama'' alles betalen. Zo krijg je toch nooit werkervaring en een mooie CV? Denk aan je toekomst, wil ik je meegeven!

Ik vroeg me daarom af, waar kun je wél terecht als je ''oud'' bent? Jullie enig idee? En wat vinden jullie, discriminatie of logica?