Vooroordelen? Ik weet wel beter.

Gepubliceerd op maandag 10 november 2014


Follow me 💕

Het is een veelbesproken onderwerp en ik weet bijna wel zeker dat bijna elke blogger hier al eens over geschreven heeft, maar dat maakt het niet minder interessant. Ik heb het over vooroordelen. Vooroordelen is het baseren van iets op een gebrek aan kennis. Een indruk, en van die indruk een feit proberen te maken. Ik weet dat iedereen zich er wel eens schuldig aan heeft gemaakt, evenals ik. Maar doordat mensen mij gingen vooroordelen, is mijn houding naar en tegenover anderen heel erg veranderd. Het raakt mij als ik mensen hoor praten over mensen die zij niet kennen, alleen door een indruk of een houding. Of door iets wat ze zien. Een aanname. Ik kan me er erg boos om maken.

Dit artikel schoot me te binnen nadat mijn moeder en vader bij mij langskwamen. Ik woon al een tijdje op mezelf, en mijn moeder hoorde twee vrouwen in dezelfde straat smoezen; ''oh jeetje, dat hoort dat kind zelf te doen!'' gevolgd door vele andere opmerkingen. Mijn moeder kwam namelijk langs om mijn ramen schoon te maken omdat ze dat leuk vindt, en mijn vader kwam een lamp ophangen. Ik werd als een lui kind bestempeld omdat mijn moeder met allerlei schoonmaakspullen aan kwam lopen. Ten eerste; het wijf kent mij niet. Ten tweede; zij weet niet dat ik mijn moeder er een hoop dingen voor terug geef. En ten derde; ze weet niet dat ik het zelf ook wel kan, maar als mijn moeder iets leuk vindt laat ik haar dat gewoon doen. Klaar. ''Je hulptroepen zijn gearriveerd, meid!'' riep ze sarcastisch naar me toe toen ik naar buiten kwam om mijn ouders te verwelkomen. Ach, dat soort opmerkingen zeggen meer over haar dan over mij, in dit geval iemand die niét vooroordeeld. Best frappant dat vrouwen van in de 50 ook nog zo gaan vooroordelen. Je zou zeggen dat ze oud en wijs genoeg zijn, niet dus.

YES! | via Tumblr
foto; weheartit

Stapt er een wat stevige vrouw in de bus, zegt een vriendin tegen me: ''tss, dat dikke wijf gaat één halte met de bus omdat ze te lui is om te lopen''. Belachelijke opmerking dit. Ze mag stevig zijn, maar dat soort indrukken schieten mij niet het eerst binnen. Mensen doen dingen met een reden, en misschien heeft deze vrouw wel suikerziekte, reuma, of iets anders waardoor ze zo is aangekomen en daarom last heeft van lopen. Of haar fiets is kapot. Of ze gaat er na één halte uit omdat ze iets van huis vergeten is. Of omdat ze al te laat voor een afspraak is en de bus sneller is dan lopen. Alles kan.

Ik ga mensen niet dwingen om te stoppen met vooroordelen, maar ik hoop hiermee mensen aan te sporen om niet 1, niet 2, maar minstens 3 redenen te verzinnen als je een bepaalde indruk van iemand krijgt. Waarom iemand dat zou doen, of daar een reden/oorzaak voor is, of jezelf gewoon verplaatsen in dat persoon. Als we die punten nou aanleren, is het een stuk makkelijker.