''Ondanks dyscalculie kun je toch op me rekenen''

Gepubliceerd op maandag 6 oktober 2014

Iedereen heeft zo zijn of haar kwaliteiten. Zowel in het dagelijks leven, als op school. Ook ik heb zo mijn goede en minder goede vakken, dat is menselijk. Alleen rekenen was van kleins af aan al een struggle. Ik kan minutenlang naar een rekensom staren zonder tot op een enige oplossing te komen. De vraagtekens zijn dan van mijn gezicht af te lezen. Daaruit kun je dus opmaken dat ik goed in Nederlands (onder ander in leestekens) ben, hah!Ik ben nu 19 jaar, maar als je me vraagt wat 19 + 7 is, moet ik toch echt op mijn handjes tellen. Vaak heb ik me verslapen, simpel om het feit dat ik niet goed digitaal kan lezen en daarom mijn klok niet goed stond. 10 delen door 10? Voor de zekerheid uitrekenen of dit wel 1 is. En als de man van het dyscalculie centrum vraagt wat 38- 15 is, in paniek raken omdat je het niet weet. 

Op de middelbare school heb ik nooit veel aan rekenen gedaan. Ik zat op een montessorie school, wat betekende; vrij onderwijs. Leren wat je wilde leren. In dit geval koos ik voor de vakken Maatschappijleer, Nederlands, en Kunst. De 3 vakken waar ik in uitblink, en wat ik leuk vind. Daardoor verbeterde rekenen ook niet -1 + -4? Ik snapte er geen hól van. Omdat ik het niet snapte heb ik ervoor gekozen om niks aan rekenen te doen, en rekenen uiteindelijk in 4 VMBO TL en Havo te laten vallen. Had ik even geluk dat een jaar na mijn examenjaar rekenen verplicht werd ingesteld! :-) Dit alles, niet kunnen rekenen en op je handen tellen; heet dyscalculie. Het zusje van dyslexie. In tegenstelling tot dyslexie waarbij men slecht is in taal, ben je bij dyscalculie ontzettend slecht in rekenen en moet je ondanks je leeftijd nog op je handen tellen. Cijfers draai je om, -zes-en-negentig- wordt bij mij vaak geschreven als 69, digitaal lezen is een ramp, enzovoort. Ben blij dat er wel een oorzaak voor is, en ik niet dom ben. Dit heeft namelijk niets met je intelligentie te maken of iets dergelijks. Vaak wordt dit bij jongere kinderen al meteen ontdekt, evenals dyslexie, maar op latere leeftijd kan discalculie ook ineens zichtbaar worden. Dit omdat je hoogstwaarschijnlijk andere vakken hebt waar je in uitblinkt en zo het rekenen niet opvalt. Of je vult bij rekenen zomaar wat in, of gokt per ongeluk goed.  

Ik zit nu eindelijk goed in het schoolritme, dus het bloggen kan er weer bij. Yes! Gelukkig komen hier geen cijfers in voor. Dus wat dat betreft... Kun je wel op me rekenen! ;-)