Column: Let me take a 'selfie'

Gepubliceerd op donderdag 25 september 2014

Selfie. Hét woord van het jaar 2013. Een selfie is een foto van een persoon die gemaakt is met je smartphone of webcam die zoals het woord al aangeeft, van je zelf.

Even is het leuk. Net als mode. Iets is tijdelijk en dan waait een trend weer over. Net zoals de collecties in de H&M. Maar in tegenstelling tot de collecties van de H&M, is de selfie trend anders. Het is niet te vergelijken, want de selfie-trend lijkt oneindig, onsterfelijk. Voor de jongere meisjes is het leuk, maar om elke dag weer een instagram update te zien met daarop hetzelfde hoofd met dezelfde gezichtsuitdrukking als de dag, eh correctie; weken en maanden ervoor, wordt een beetje saai. Irritant. Maar wat voornamelijk irritant is, zijn de selfies die gemaakt worden in discotheken.

 Het is namelijk erg cliché om elke keer weer in de club waar je werkt het liedje 'Selfie' te horen waarop vervolgens twerkende meisjes met getuitte lipjes (duckface!) een selfie maken (oh, met hun breezer flesje of passoa blikje in de hand), gedurende het hele liedje. En maar meebleáren op het tekstfragment; ‘but first, let me take a selfie.

Arm telefoonscherm. Dat het scherm nog niet is gebarsten, of laat staan; de knop om de foto mee te maken. Dat deze niet beschadigd is nadat deze zo vaak gebruikt is! Uitwijken of rekening houden met de ander; nee hoor. Het moment voor een goede foto is belangrijker. Of wat nog absurder is, zijn de rijen, die daadwerkelijk voor de spiegel staan, om te kijken of hun haren wel goed zitten voor jawel, de beruchte selfie. En dan niet één foto maken, nee, gelijk meer dan 50 om vervolgens weer de helft te verwijderen. Wát een moeite.

Lol so true ��  Check out my account please ��

Ja, mijn mening over het maken van een selfie is en blijft kritisch. Een zelfportret kan zoveel moois uitstralen, dan een simpele selfie waarbij je met je mooiste neplach –of getuite lipjes- op staat en je wenkbrauwen hooggefronst zijn. Oh, en een kleurfiltertje er over heen zodat je huid acné-vrij is. Mocht deze tussen aanhalingstekens ‘trend’ ooit overwaaien, ben ik bang dat de mensen van de toekomst denken dat de geportretteerden op de foto’s van de eenden afstammen die in toiletten hebben geleefd.


Maak jij veel selfies?