Column: Reizigers asociaal?

Gepubliceerd op donderdag 3 oktober 2013

Ik heb een column geschreven over het feit dat reizigers asociaal worden bestempeld terwijl dat niet het geval is. En deze heeft de krant gehaald! Alleen een beeeetje jammer dat de krant de kern van het column eruit heeft gehaald en de titel heeft veranderd. Daarom plaats ik mijn volledige column, voor de geïnteresseerden, hier!


Het liedje 'busje komt zo' galmt toepasselijk door mijn hoofd als ik op de bus sta te wachten. Ik ben erg blij dat ik als 18-jarige student gratis mag reizen naar school, dat waardeer ik ook zeker. Alleen één ding met het reizen met de bus zit me gigantisch dwars.

Ik hoop altijd dat ik de jongvolwassen chauffeurs heb, omdat zij vriendelijk (en soms knap!) zijn. Jongvolwassenen nemen daarentegen de tijd voor je en wachten tot je zit op je plaats, om val-incidenten te voorkomen. Als je namelijk gaat lopen in de bus en de bus ineens remt of een wiskundige bocht van 90 graden maakt, wil het wel eens voorkomen dat je de vloer een high five geeft en de inhoud van je tas uit je tas valt omdat je ritsje niet dicht zat. Eh, niet de hele bus hoeft mee te genieten van het feit dat je tampons in je tas hebt zitten.

De bus arriveert 9 van de 10 keer prima op tijd op de plek van bestemming waar ik weer over moet stappen omdat ik een andere bus moet. Soms welgeteld één a twéé minuutjes te vroeg (letterlijk en figuurlijk, want 7 uur s'Ochtends is erg vroeg) maar dat maakt niet uit, want mocht je moeten overstappen, is er voldoende speling zonder dat je het haasje bent wat moet rennen. Niemand kan je dan verwijten dat je te laat bent, want het is de bus die arriveert. Tenminste, dat hoopte ik. De bus die ik moest hebben reed al om de andere bus heen terwijl ik nog niet eens uitgecheckt, laat staan uitgestapt was. Kut, ik was het haasje dat serieus op haar hakken de bus achterna spurtte. Waarom? De bus reed veel te vroeg weg. Het was nog maar 08;20 terwijl de bus pas om 08;27 mag rijden. Ik was op tijd, zelfs te vroeg, maar het was de bus die VEEL te vroeg weg reed.

De irritatie die ik opgewekt krijg als de bus voor mijn neus wegrijd en het uiterste uit mezelf haal om de bus achterna te rennen, gaat niet zo goed gepaard met een ochtendhumeur. Zeker niet als de bus de aanhouder is en doorrijdt. Er zijn meer die de bus hebben gemist omdat hij veel te vroeg wegreed, en als blikken konden schieten, dan waren de banden van de bus á la minute lek. ''Kut'', is wat ik zeg. ''Kut'' is het meest gehoorde woord ooit op busstations. De afkorting van kwalitatief uitermate teleurstellend uiten mensen gewoon uit irritatie en dat maakt het woordje ''kut''. En dan worden reizigers asociaal genoemd omdat ze enkel een afkorting noemen? Als er iets asociaal is, dan zijn dat de chauffeurs wel die ver voor hun vertrektijd vertrekken, of als ze een bevel krijgen om te wachten op de mensen die moeten overstappen, TOCH wegrijden zonder te wachten!