Gezakt, dus de vlag halfstok.

Gepubliceerd op donderdag 13 juni 2013

De vlag hangt bij mij halfstok met mijn schooltas eraan. Waarom? Ik ben gezakt. Mijn Havo heb ik niet gehaald. Ik was er al zeker van, maar toch bleven mensen mij moed inpraten. Dat heeft niet geholpen, want ik bleef er zeker van: ik heb het niet gehaald. Daarom hangt de vlag halfstok. De vlag hangt uit om het feit dat ik nu van school af ben.

Toch is de klap om te horen dat je het definitief niet hebt gehaald, zwaar, en voelt het kut om mensen teleur te stellen met de mededeling dat ik ben gezakt terwijl zij er 100% vertrouwen in hadden. Ik deed er wat luchtig over, ik dacht dat ik er vrede mee zou hebben. Maar al om al, het is toch maar goed dat ik vanmorgen geen mascara heb opgedaan, want dat was er toch allang weer afgehuild. Ik heb mijn best gedaan en ik weet dat ik het examen eerlijk niet heb gehaald. Er zijn zat mensen waarvan ik weet dat zij altijd tijdens toetsen met mobieltjes op hun schoot antwoorden gingen opzoeken en daarmee met extreem hoge cijfers het examen ingingen. Wat dat betreft ben ik eerlijk dat ik met 'lage' cijfers het examen in ben gegaan en niet onterecht. Ik weet dat het gewoon niet in me zit. In ieder geval ben ik erg blij voor de mensen die keihard hebben geblokt dit schooljaar, die dachten dat ze zouden zakken maar het toch gehaald hebben. Vanavond zal ik een taartje eten bij een vriendin van mij die wel geslaagd is. Ik ben niet zo'n pretbederver die het humeur van anderen verpest. Ik ben blij als iemand anders ook blij is! Dus ook al ben ik gezakt, ik ga heerlijk feest vieren met de blije mensen die wel geslaagd zijn. Want als zij blij zijn, ben ik het ook.

Ik zet mijn kop ervoor, geef mezelf nog een week om na te denken welke opleiding ik ga kiezen, want ik ga niet meer terug naar school om het examenjaar over te doen. De Vavo zit er ook niet in met mijn 5 onvoldoende vakken. Ik ben welkom op twee opleidingen, namelijk op de Journalistiek en fotografie opleiding en op de onderwijsassistent, maar toch had ik het fijn gevonden dat ik mijn Havo opleiding aan kon vullen op mijn CV...