Column: politiek, saai?

Gepubliceerd op vrijdag 9 november 2012

De meeste jongeren van tegenwoordig vinden de politiek saai. Dat komt misschien omdat politiek zich misschien een beetje ver weg afspeelt voor ons. Ook al is de politiek voel- en hoorbaar door heel Nederland vanwege de massamedia, het werkelijke speelt zich namelijk af aan de andere kant van Nederland, namelijk in Den-Haag. Dit maakt misschien mede een reden dat wij, jongeren, zich hier niet zoveel mee bezig houden. Dat komt hoogstwaarschijnlijk doordat de meeste jongeren denken dat de langdurige gesprekken over van alles en nog wat gaan en dat er niks inhoudelijks inzit, omdat het zo langdradig is en lang doorspeelt. Maar… Af en toe gebeuren er nog wel eens een hoop leuke dingen in bijvoorbeeld in de Tweede kamer. De gespreksonderwerpen zijn en lijken misschien saai, maar er komt soms een hoop bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de leuke versprekingen, scheve vergelijkingen, gezichtsuitdrukkingen, en bewegingen…

Als je uitgebreid op de details en de vergezochte woorden gaat letten wat de politiek betreft, en dan in het algemeen de debatten die worden gevoerd, wordt alles in het geheel ineens een stuk interessanter. Denk bijvoorbeeld aan de soms harde, maar vrijwel altijd lachwekkende uitspraken van Geert Wilders, of aan zijn mooie kapsel dat wordt vergeleken met een poedel. Balkenende die hippe moves maakt, of de leuke voice-over filmpjes op Youtube.
Politici mogen misschien saaie duiven lijken, het zijn ook maar gewoon mensen die voor hun vak netjes in een pak gestoken horen te zijn. Het zijn simpelweg ook mensen met gevoel, ook gevoel voor humor. Denk bijvoorbeeld aan het incident dat zich een tijdje geleden afspeelde, waarbij de lamp van het plafond viel. Hier was veel animo voor en er werd veel ophef over gemaakt waarbij er dus veel over de politiek werd gepraat omdat het erg grappig was. De debater moest huilen van schrik en ook dit zorgde voor lachwekkende reacties. Want kom op, tussen de langdurende gesprekken inclusief woorden die een moeilijkheidsgraad van het niveau universiteit hebben door, gebeurd er nog daadwerkelijk iets ook!  Ook het dilemma ‘Balkenende’ is veel jongeren niet ontgaan. Balkenende werd aangesproken en herkend door enkele jongeren die fanatiek aan het skateboarden waren voor de Tweede Kamer. Ze vroegen enthousiast aan Balkenende of hij het aandurfde om een stap op het skateboard te zetten, waar Balkenende mee instemde. Proberen kon geen kwaad toch? En waarschijnlijk dacht hij zo meer aandacht te krijgen. Binnen no time lag hij op de grond. Dit zorgde voor heel wat lachwekkende reacties en zo kreeg Balkenende veel animo. Zie je wel, dat politici en de politiek in zijn geheel ook niet saai is? Alles met elkaar is het uiteindelijk een heel erg leuk geheel!