Asociaal rijgedrag

Gepubliceerd op vrijdag 23 november 2012

Oké, ik geef het toe. Zoals waarschijnlijk elk meisje, houd ik van de stad. De stad, de plek waar je lekker uitbundig kunt winkelen, en de keuze hebt om weetikhoeveel terrasjes te pakken. Variatie en zoveel keuze is nou eenmaal erg leuk. Als ik persoonlijk door de stad loop, kijk ik altijd mijn ogen uit naar de mensen. De mensen die paraderen op de meest bijzondere schoenen, leuke kleding aanhebben, of naar de manier waarop ze zich gedragen. Ook kijk ik naar de constructie van gebouwen genaamd de architectuur, en naar hoe de etalages van winkels zijn ingericht. Er is alleen één ding wat mij gigantisch stoort als ik in de stad ben en ook dáár kijk ik mijn ogen naar uit. Dat is namelijk het asociale rijgedrag van automobilisten.

Ik vraag me werkelijk af hóé het kan dat sommige mensen hun rijbewijs hebben gehaald. Als je in het bezit bent van zo'n mooi roze papiertje, ga ik er zelf vanuit, en dat is namelijk een realistische logische gedachte, dat men de verkeersregels wel kent. Wonderbaarlijk is dit meestal niet het geval. Ik hou me in, maar heb soms echt de neiging om mijn middelvinger op te steken omdat mensen vreselijk asociaal rijgedrag vertonen. Ik kan altijd als excuus gebruiken dat ik last heb van een spastische middelvinger, omdat mensen ook altijd met excuses komen. Het programma waarin asociale mobilisten worden gepakt, zegt genoeg. Met de automobilisten bedoel ik dus die je tegenkomt als je vanaf het station naar de stad moet lopen. In Leeuwarden is dat opzich nog best een eindje, vandaar dat ik dan altijd veel auto's tegenkom.

Mocht je als automobilist haast hebben en snel moeten rijden, (met nadruk op snel, té snel) maakt dat niet dat je je niet meer aan de verkeersregels hoeft te houden waardoor je bijvoorbeeld mensen lang voor het zebrapad laat wachten. Heb je haast, vertrek dan gewoon eerder, probleem opgelost, voor beide partijen. Nu ben ik niet prototype kakkertje dat graag haar zin wil hebben en boos wordt als mensen niet voor haar uitwijken, integendeel, maar ik vind het asociaal dat als ik samen met 5 medemensen voor een zebrapad sta te wachten ín de regen, de auto's gewoon doorrijden. Ze zagen ons wel aan de zijkant staan, vast en zeker met vragende oogjes of ze 'asjeblieft wouden stoppen', maar ze reden met opgeheven hoofd verder, en ondanks dat ze lekker droog zaten in een auto (misschien hadden zij het warme autokacheltje wel aan...) lieten de meeste automobilisten ons wachten in de koude stortregen. Gelukkig was er een Conexxion bus die ons wel voor liet gaan. Hoera voor Connexxion! Love you!

Als ik niet zo oplettend was geweest en niet zo'n snel reactievermogen had zodat ik zelf snel uit kon wijken, was ik minstens nu al 10x overreden doordat mensen schijnbaar het verschil niet weten tussen rechts en links. Als automobilist hoor je altijd aan de rechterkant te rijden. Uitgezonderd Engeland, maar we hebben het nu in het algemeen over Nederland. Jammer genoeg heb je toch van die automobilisten die denken sneller af te zijn door de binnenbocht te nemen. Hierdoor komen de meeste ongelukken. Ik kan wel tien 5 a4tjes volschrijven over waaraan ik me irriteer aan het verkeer. Zo irriteer ik me zelfs in mijn dorp als een auto sloom achter mij blijft rijden. Ik voel me dan vreselijk opgejaagd en maak ruimte. In plaats van dat de auto mij bijvoorbeeld inhaalt, blijven de meeste auto's in dit geval nóg achter mij rijden. Irritatiemomentjeeee, haha!